Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Inwoners van Den Hoorn fel tegen Jumbo in het centrum

Door Ilse Zoutewelle 17 januari 2017

De inwoners van Den Hoorn voelen zich genegeerd. De gemeenteraad van gemeente Midden-Delfland keurt dinsdagavond een bestemmingsplan goed waarbij er in het centrum van het dorp een Jumbo komt. Dit terwijl de inwoners en winkeliers daar helemaal niet op zitten te wachten. 

De Jumbo supermarkt moet komen op de hoek van de Hof van Delftstraat en de Dijkhoornseweg, recht tegenover de Plus/Van Leeuwen. Verder komen er appartementen, waardoor dorpsbewoners bang zijn voor parkeer- en verkeersoverlast op de wegen.

Drie pogingen

Inmiddels zijn de gemoederen zo hoog opgelopen dat zelfs Hart van Nederland er maandagavond een item over heeft gemaakt. Hierin vertelt bewoner Wally Keyser dat er al 3 keer is geprobeerd om de gemeenteraad tot rede te brengen. “Het ziet er echter naar uit dat de gemeenteraad liever anderhalf miljoen euro aan gemeenschapsgeld uitgeeft om een half dorp op de schop te gooien, dan dat ze toegeven dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt”, vertelt ze in Hart van Nederland.

‘Inwoners winkelen nu elders’

Wethouder Piet Houtenbos van gemeente Midden-Delfland vertelt tegen AD Delft dat het verzet groter lijkt dan het is. “Ik spreek ook mensen in Den Hoorn die het nieuwe centrumplan heel mooi vinden. Maar die hoor je niet in de media. De uitbreiding van het winkelhart is een logische reactie op de bevolkingsgroei van Den Hoorn. Het dorp heeft recht op een levendig en volwaardig hart. Veel inwoners winkelen nu elders. Dat is koopkracht die weglekt uit het dorp. Als we niks doen, kachelt het winkelhart langzaam achteruit.”

Nu is er een goed evenwicht

Ook Robert van Leeuwen, de eigenaar van de Plus, is niet blij met de plannen. Hij denkt dat het centrum niet sterker wordt, maar juist zwakker. “Nu is er een goed evenwicht. Maar hoe moeten de bakker, de slager en de groentewinkel straks overleven als er een supermarkt van 1.400 vierkante meter bijkomt? De winkeliers zijn tegen dit plan. Net als diverse klankbordgroepen, die zich unaniem tegen dit plan keren. De vraag is voor wie die raadsleden er zitten. In ieder geval niet voor de mensen in Den Hoorn.”

Meer over

Nieuws

adv.