Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

In 2022 moet heel Delft afval inzamelen volgens de nieuwe regels

Door Iris Olsthoorn 17 oktober 2019

Als je in Harnaschpolder of Hof van Delft woont, zamel je al een tijdje je afval in volgens ‘Het Nieuwe Inzamelen’. De gemeente heeft de balans opgemaakt en vindt de resultaten van de eerste twee wijken positief. Daarom gaan de plannen door; in 2022 moet heel Delft eraan geloven. 

Om nog even ieders geheugen op te frissen: afvalinzamelaar Avalex wil met ‘het nieuwe inzamelen’ méér afval gaan scheiden. Het bedrijf wil dat je papier, GFT afval, PMD (plastic, metaal, drinkpakken) en restafval apart aanbiedt. Afhankelijk van waar je woont gebeurt dat in bakken aan huis of in ondergrondse containers in de buurt. De glas- en textielbakken blijven gewoon in je wijk staan.

Harsnaschpolder en Hof van Delft zijn nu dik een jaar bezig met deze manier van inzamelen. In het begin waren er vooral veel klachten over de vele minicontainers op straat, restafvalcontainers die niet geleegd werden en te ver lopen naar de containers op straat. De gemeente heeft onlangs een enquête uitgezet onder de bewoners. Hieruit blijkt dat 67% van de bevraagde Delftenaren het belangrijk vindt om afval te scheiden. Tegelijkertijd vindt 38% het te ver lopen naar de containers en vindt 21% de nieuwe manier van inzamelen maar ingewikkeld.

Dit is waarom we over gaan op Het Nieuwe Inzamelen

Soms iets meer moeite dus, maar door het scheiden blijft er minder restafval over en hoeft er minder verbrand te worden, zegt Avalex. Dit is beter voor het milieu én recyclebare spullen leveren meer op. Bovendien gaat het rijk de belasting op restafval de komende jaren flink omhoog gooien. Inzamelen op de oude manier zou dus erg duur worden. De gemeente en Avalex willen het aantal kilo restafval per inwoner terug brengen van 210 kilo (in 2016) naar 100 kilo per jaar. Keiharde cijfers zijn er nog niet, maar het lijkt er volgens de gemeente wel op dat het restafval minder aan het worden is door de invoering in Hof van Delft en Harnaschpolder. En dat terwijl het bevolkingsaantal van Delft is gegroeid.

Dit gaat er gebeuren

De komende jaren zijn dus de rest van de wijken van Delft aan de beurt. In Tanthof zijn inmiddels al de nodige voorbereidingen gedaan door plekken voor ondergrondse containers aan te wijzen. Welke wijken er daarna aan de beurt zijn, is nog niet bekend. Zeker is wel dat de in de komende twee jaar allemaal over gaan op Het Nieuwe Inzamelen. De binnenstad wordt vanwege de smalle straten waarschijnlijk nog wel de grootste uitdaging (daarover schrijven we later meer!).

Deze artikelen schreven we eerder over Het Nieuwe Inzamelen

ondergrondse containers

7 x dit moet je weten over de nieuwe afval-inzamelregels

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar Hof van Delft en Harnaschpolder moeten er nu toch echt a...
Afval

Binnenkort in Delft: 3 bakken in je tuin en zelf restafval wegbrengen

Revolutie in het land der afval. In plaats van eens in de paar weken een wagentje die het op komt ha...
avalex ondergrondse container afval

Op deze plekken in Tanthof komen ondergrondse containers voor het nieuwe inzamelen

In Hof van Delft en Harnaschpolder scheiden bewoners al een tijdje hun afval volgens de regels van h...

 

Meer over

Nieuws

adv.