Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Idee: ‘Geef station Delft nog een in- en uitgang’

Door Redactie indebuurt 11 november 2016

Er is een idee voor een zuidelijke in- en uitgang van het nieuwe Delftse station. Het bezorgt reizigers die sneller richting de TU willen lopen of fietsen veel tijdswinst. Daarbij zou het stationsplein veel mooier worden door het busstation te verplaatsen naar de zuidelijke kant van het station.

Door Peter van de Stadt, AD Delft.

Wim van de Poll, oprichter van het in Delft en Shanghai gevestigde UDLab (Urban Dynamics), kan niet begrijpen dat de gemeente en de NS niet eerder aan dit plan gedacht hebben.

Stationsplein wordt visitekaartje

,,Een zuidelijke perrontoegang voor station Delft is goed te realiseren. Dat blijkt uit een studie van UDLab. Ook is er daar heel goed een volwaardig busstation te realiseren. Dan kan het huidige stationsplein een echt goede ontvangstruimte worden voor de binnenstad’’, zo meent Van de Poll. Op dit moment bestaat de zuidelijke toegang alleen als vluchtroute. Alleen met aanpassingen (zoals ov-poortjes) zou het een ‘echte uitgang’ kunnen worden.

Delft station zuidelijke uitgang
De situatie zoals het nu is: Een nooduitgang. Foto UDlab

‘Er rijden nodeloos veel bussen heen en weer’

Projectleider van bouwcombinatie Crommelijn Rick Pattipeilohy vindt het plan het onderzoeken waard. Peter Jonquiere, lid commissie behoud stadsschoon van Delfia Batavorum zegt: ,,Nu rijden er nodeloos veel bussen heen en weer naar het busstation: er is maar één buslijn die naar de Phoenixstraat hoeft. De Westvest zou er enorm van opknappen als de vrije busbaan niet meer nodig is. Het busplatform kan dan een voetgangersvriendelijke ontvangstruimte worden voor de binnenstad. Het monumentale oude stationsgebouw kan dan pas echt tot leven komen.”

 

[total-poll id=18224]
station delft zuidelijke uitgang
Tussen de rode bus en de gele betonmolen zou de uitgang dan weer boven de grond komen. Foto UDLab

Meer weten over dit idee? Lees het volledige verhaal in het AD Delft van zaterdag.

Meer over

Nieuws

adv.