Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van nieuwe banken tot glazen wanden: zo bereidt de horeca in Delft zich voor op heropening

Door Rosa Smit 7 mei 2020

Heerlijk! Vanaf 1 juni mogen -als alles gaat volgens plan en het virus niet opnieuw de kop opsteekt- de terrassen en restaurants weer open. Een van de voorwaarden is dat iedereen aan tafels zit die anderhalve meter uit elkaar staan. Hoe gaat dat er precies uitzien? We maakten een rondje om te zien hoe de cafés zich voorbereiden. 

Wat opvalt, is dat je opeens bij veel horecagelegenheden klussende mensen ziet. Bij Kobus Kuch bijvoorbeeld, waar het personeel aan het werk is gezet om gloednieuwe banken te schuren. Deze lange, houten banken zijn vooral bedoeld om het terras op de Beestenmarkt goed te kunnen afbakenen. ”We hebben een vierkant terras en moeten net als iedereen gaan werken met reserveringen. Op deze manier kunnen we goed overzicht houden op dat mensen maar van één kant het terras op komen lopen. Daarnaast kunnen ze natuurlijk ook op de nieuwe banken gaan zitten, want het is op deze manier veel makkelijker te overzien hoeveel ruimte ertussen zit”, zegt een van de medewerkers.

Ook op de Markt zie je café -en restauranteigenaren en medewerkers aan het klussen geslagen. Bijvoorbeeld bij het Koningshuys, waar ze bezig zijn de boel weer op te knappen en af te stoffen nadat alles wekenlang stil lag. ”We gaan glazen platen maken tussen de tafeltjes”, aldus een van de eigenaren. ”Zowel binnen als buiten gaan we die neerzetten. Op die manier hoeven we niet eens zo heel veel tafeltjes weg te halen en kun je elkaar nog gewoon blijven zien. Wel zo gezellig.”

Romantisch en intiem

In juni mogen er maximaal 30 mensen binnen zitten in restaurants. Maar wat als je ruimte veel groter is dan bij de gemiddelde horecazaak, zoals bij De Centrale? Mede-eigenaar Sjaak Borsboom: ”We mogen helaas niet uitbreiden naar meer mensen ondanks onze grote ruimte. Maar we hebben alsnog iets leuks verzonnen. We gaan onze inrichting binnen iets veranderen en deze heel gezellig, romantisch en intiem maken. Op die manier willen we dat het echt een belevenis wordt om hier te komen eten met een klein aantal bezoekers.”

Daarbij is De Centrale, met nog een aantal andere cafés bezig met de vraag of ze hun terras tijdelijk mogen uitbreiden zodat ze iets meer tafels weg kunnen zetten. Maar dat ligt nog bij de gemeente en er zijn nog geen aanwijzingen dat dat ook echt gaat gebeuren. Voorbeelden van zaken die hierop wachten zijn de Barbaar op het Agathaplein en Lakila, die dan wat tafeltjes op de brug zou willen zetten. Er zijn natuurlijk ook terrassen die niet op de uitspraken van de gemeente hoeven te wachten, zoals bij Hanno. ”Ons terras is best breed, dus zal hier niet eens zo heel veel veranderen in het uiterlijk”, vertelt Kim Verhoeff, een van de eigenaren.

Afhalen en bezorgen blijft

Ook goed om te weten: met de komst van de nieuwe regels zal de take away op veel plekken niet gelijk verdwijnen. Bovengenoemde zaken als de Barbaar, Hanno, Lakila, en de Centrale blijven allemaal hun bezorg -en afhaaldienst gebruiken. De meeste horeca-eigenaren vinden het nog wel spannend of dit nog goed blijft draaien zodra mensen weer uit eten kunnen, maar alle kleine beetjes blijven natuurlijk helpen.

 

Terrassen, kappers en meer open: ‘Laten we met z’n allen zorgen dat we hier goed uitkomen’

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Delftenaren. Het kabinet heeft...

Deze plekken zien er binnenkort (hoera!) weer wat gezelliger uit

Toen woensdagavond bekend werd dat de terrassen en restaurants weer (onder voorwaarden en als alles ...
beestenmarkt

Wat doen we na de coronacrisis? Oma knuffelen, terrasje pakken of shoppen

We moeten nog wel een tijdje binnen zitten en afstand van elkaar houden. En dat doen we natuurlijk o...

Meer over

Corona Nieuws

adv.