Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier kun je stemmen in Delft

Door Jantine van den Hoven 6 april 2016

Het is zo ver, vandaag zijn de stembussen geopend om voor of tegen het handelsverdrag met Oekraine te stemmen. In Delft kun je op 36 plekken terecht.

Als je gaat stemmen is het belangrijk dat je je stempas en identiteitsbewijs meeneemt. De stembureaus zijn open tot 21.00 uur woensdagavond.

Rond 8 uur ’s ochtends hadden er bij het stembureau in de Lisztstraat in de componistenbuurt 11 mensen gestemd. “Dat is niet enorm veel,” aldus Brian van der Hak, medewerker van het stembureau . “We verwachten ook niet dat het storm zal lopen vandaag. Bij normale verkiezingen zitten we hier met zijn vieren en komen we handen tekort. Dat zal nu wel meevallen. Veel buurtbewoners zijn buitenlanders die weinig affiniteit hebben met het referendum. Bij landelijke verkiezingen geeft de moskee vaak wel advies, maar dat is nu niet gedaan.”

Brian helpt bij alle verkiezingen in het stembureau. “Ik vind het mijn plicht naar de maatschappij om dit te doen en vind het vrijheid van kiesrecht erg belangrijk. Het is toch een stukje vrijheid dat je hiermee stimuleert.”

Minder stemlocaties

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen vorig jaar waren er 48 stembureaus, bij de gemeenteraadsverkiezingen 54. Nu dus 36, dat scheelt de gemeente 50.000 euro. In totaal kost het organiseren van een verkiezing rond de 215.000 euro. Delft ontvangt 115.000 euro van de Rijksoverheid voor de organisatie van het referendum. Er blijft dus alsnog een tekort van 50.000 euro.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.