Het oude kantongerecht wordt omgebouwd tot luxe appartementen

Door Iris Olsthoorn 3 december 2018

Het markante, rode gebouw naast het oude Legermuseum staat al zo’n vijf jaar ‘leeg’ (er zaten tijdelijk wat bedrijven in). Maar niet voor lang meer! Er worden vijftien luxe appartementen in gebouwd, maakte de projectontwikkelaar bekend aan het AD. 

Een paar jaar geleden waren er nog plannen om een woningcomplex voor statushouders in het gebouw te bouwen. Maar dat stuitte op veel verzet van omwonenden en ondernemers uit de buurt.  Daarom deden het Rijk en de gemeente het oude kantongerecht zo’n anderhalf jaar geleden in de verkoop. We wisten toen al dat de gemeente er het liefst ‘woningen in het middeldure of dure segment, kleinschalige bedrijvigheid of woonplekken voor ouderen en zorgafhankelijke doelgroepen’ in zag.

Tussen studentenkamer en grachtenpand

Nu weten we dat WoonHolland Delfland de nieuwe eigenaar van het gebouw is en er luxe appartementen in gaat bouwen. Het worden er vijftien, tussen de 25 en 60 vierkante meter groot. De projectontwikkelaar mikt daarmee op het middeldure segment. “Tussen de studentenkamer en het kostbare grachtenpand heb je in de Delftse binnenstad bijna niks,” zegt directeur Reinier Paap tegen het AD. “We richten ons bijvoorbeeld op postdocs, mensen die met een salaris promotie-onderzoek aan de TU Delft doen.”

Wonen in een monument

Het kantongerecht is een monumentaal pand en zo’n beetje alles moet bewaard blijven. Zo ook de gefreesde deurposten, waar de namen van de oude kamers opstaan. Straks woont er dus iemand in ‘de strafgriffie’, of achter een deur waar ‘geen toegang’ boven staat. Toch wordt er wel een beetje getransformeerd: voor het plaatsen van meer ramen in de houten nok heeft de projectontwikkelaar wel toestemming van Monumentenzorg.  Wie nu denkt: ‘gaaf!’ heeft nog even geduld nodig. De nieuwe appartementen worden op zijn vroegst eind 2019 opgeleverd.

Tekst loopt verder onder de foto.

Foto: Fred Leeflang / AD Delft

Lees ook

gerechtsgebouw

Even binnengluren: zo ziet het gerechtsgebouw er nu van binnen uit

Het gerechtsgebouw op de Korte Geer staat al bijna vijf jaar leeg en hopelijk ben je er voor die tij...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.