Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het Nieuwe Inzamelen wordt toch niet in heel Delft ingevoerd

Door Iris Olsthoorn 12 november 2019

In de wijken Hof van Delft en Harnaschpolder zijn bewoners al een tijdje bezig afval aan te bieden volgen het Nieuwe Inzamelen. Tot nu toe dachten we altijd dat het de bedoeling was dat héél Delft in 2022 op deze manier afval zou scheiden. Maar daar brengt de gemeenteraad nu verandering in. 

De gemeente en Avalex willen het aantal kilo restafval per inwoner terug brengen van 210 kilo (in 2016) naar 100 kilo per jaar. Om dat te bereiken, is er Het Nieuwe Inzamelen (HNI). Daarbij bied je je papier, GFT afval, PMD (plastic, metaal, drinkpakken) en restafval apart aan. Afhankelijk van waar je woont gebeurt dat in bakken aan huis of in ondergrondse containers in de buurt. De glas- en textielbakken blijven gewoon in je wijk staan. In een aantal wijken, zoals Harnaschpolder en Hof van Delft, is het plaatsen van extra containers geen probleem (afgezien van het feit dat bewoners het helemaal niet fijn/mooi/handig vinden, al die bakken in de tuin). Maar in de binnenstad en op andere ‘krappe’ plekken, passen die extra minicontainers niet.

Op plekken waar het niet past, wordt niet gescheiden

Daarom heeft de gemeenteraad nu besloten dat de nieuwe manier van inzamelen op sommige plekken niet doorgevoerd wordt. “Deze manier van afvalinzameling, die ook wel bronscheiding wordt genoemd, is niet overal goed mogelijk. Op plekken zoals de binnenstad en waar veel hoogbouw is, levert het problemen op”, vertelt gemeentewoordvoerder Jan ons. “Daarom heeft de gemeenteraad besloten dat er voor die plekken naar maatwerkoplossingen moeten komen.”

De ‘maatwerkoplossingen’ kunnen van alles zijn. Het afval uit sommige buurten zal bijvoorbeeld alsnog ‘nagescheiden’ worden. Dat betekent dat bij jou thuis alles (rest, gft en PMD) in één zak gaat en Avalex het op de afvalverwerkingsplaats scheidt. Maar waarom is de gemeente dan nét begonnen met de bakfietsproef in de binnenstad? “Ook dat is een maatwerkoplossing. De gemeente blijft naast nascheiding ook kijken naar dit soort oplossingen.”

Op de meeste plekken gaat het gewoon door

Denk je nu; ‘yes, nu ontspring ik de dans en hoef ik niet zoveel te scheiden’? Nope. In de meeste wijken gaat het doorvoeren van het Nieuwe Inzamelen gewoon door. De gemeente en Avalex hebben hun doel om het gemiddelde aantal kilo restafval per inwoner te verlagen, niet veranderd. De wijken Tanthof-Oost en Tanthof-West zijn als eerste aan de beurt.

Eerder schreven we

Afval wordt in een deel van de binnenstad vanaf nu per bakfiets opgehaald

Gemeente Delft en Avalex willen dat heel Delft in 2022 afval scheidt volgens de nieuwe regels. In so...
afval vuilnis avalex delft

Afval inzamelen in de binnenstad: zo gaat dat binnenkort

In 2022 moet heel Delft over zijn op 'Het Nieuwe Inzamelen'. In Harnaschpolder en Hof van Delft zijn...

Meer over

Nieuws

adv.