De witte huisjes van het Heilige Land worden écht gesloopt

Door Iris Olsthoorn 21 november 2018

De bewoners van 65 huizen in de buurt het Heilige Land moeten binnenkort hun stulpje verlaten. Na een jarenlange strijd is nu toch besloten de huisjes in Vrijenban te slopen. De bewoners en verhuurder Woonbron hebben afspraken gemaakt over hun gedwongen verhuizing. 

Woonbron loopt al een tijdje rond met de plannen om de witte woningen uit 1921 in de Cornelis Musiusstraat, Odulphusstraat en Doctor Schaepmanstraat te slopen. De woningen hebben last van schimmel- en vochtproblemen. Volgens de woningcorporatie is het niet te doen om de hele boel te renoveren.

Bewoners van het buurtje waren het absoluut niet eens met de plannen. Veel mensen wilden hun huis kosten wat kost niet verlaten.  ‘Net als in de hele binnenstad van Delft, betekent dit níet dat de huizen niet meer van deze tijd zijn. Integendeel: onze huizen zijn bijzonder. Wij wonen in een rustige, gezellige buurt waar de mensen nog naar elkaar om kijken. Zo’n buurt slopen, zou eeuwig zonde zijn’, schreven ze eerder in een verklaring.

Verhuiskosten en verhuiswensen

Toch hebben Woonbron en de bewoners nu een akkoord bereikt. Er is onder meer afgesproken dat bewoners die noodgedwongen moeten verhuizen, aanspraak kunnen maken op een verhuiskostenregeling. Ze kunnen de kosten die ze maken tijdens het verhuizen vergoed krijgen. Verder is er een sociaal plan opgesteld, dat bewoners moet helpen met het vinden van een nieuw huisje. Woonbron bezocht kort geleden alle huishoudens, om hun verhuiswensen op te schrijven.

Inmiddels zijn de eerste bewoners door deze regelingen al verhuisd. In 2020 begint de sloop en moeten alle huizen leeg zijn. De huizen die in de tussentijd leeg staan (omdat de bewoners al een nieuwe plek hebben), worden tijdelijk verhuurd. De bewoners die er op dat moment nog wonen, mogen zelf deze tijdelijke bewoners aandragen. Op die manier hebben de laatste bewoners meer invloed op wie er in hun buurt komt wonen.

Meer huizennieuws in Delft

huurwoningen-delft

Gemeente wil sociale huurwoningen straks anders verdelen

Een (huur)huis op de kop tikken in Delft is bést een opgave. De gemeente denkt dat vooral de sociale...

De oude kabelfabriek krijgt een metamorfose: zo ziet het er over 10 jaar uit

Er gaat de komende jaren veel gebeuren rondom de Schieoevers. Het doel van de gemeente is om er een ...

Meer over

Nieuws

adv.