Toen in Delft: de allerlaatste trein die over het spoorwegviaduct reed
Wat gaat de tijd hard hè: het is al bijna acht jaar geleden dat de allerlaatste trein over het spoorwegviaduct…
We stuitten op een wel heel bijzonder nieuwtje. Uit nieuw onderzoek van het Rijksmuseum blijkt dat het huis van Johannes Vermeer helemaal niet stond op de plek waar we altijd dachten. Hij woonde eigenlijk een steegje en een huis verderop.
Op de plek waar nu de Maria van Jessekerk staat, stond ooit een groot herenhuis. Daar zou Vermeer vanaf 1660 met zijn gezin en moeder gewoond moeten hebben. Op de gevel hangt dan ook een bordje met informatie over de Nederlandse schilder. Maar wat blijkt nou: alle toeristen die hier de afgelopen jaren poseerden voor een foto, hadden een deurtje verder moeten staan. Aan de Oude Langendijk 25 om precies te zijn.
Hoe dat kan? In de zeventiende eeuw, toen Vermeer in Delft woonde, waren er nog geen huisnummers. Dat maakt achterhalen waar iemand heeft gewoond best ingewikkeld. Historici moeten het vaak doen met vage omschrijvingen uit bronnen van die tijd. En ja, dan kun je er weleens naast zitten. We kunnen immers niet écht een kijkje nemen in de geschiedenis.
In 1968 werd de huidige plek aangewezen als huis van Vermeer. Toch was niet iedereen daarvan overtuigd. Onderzoeker Hans Slager startte een nieuw onderzoek. Hij dacht namelijk dat het huis aan de andere kant van de steeg meer overeenkwam met de omschrijvingen. En dat bleek inderdaad zo te zijn.
Het echte huis van Vermeer is dus het pand náást de kerk. Voor de ramen hangen nu rode rolgordijnen, maar die zijn al jaren dicht en de geregistreerde eigenaar is niet te bereiken. Of er op dit moment iemand op deze plek woont, is dus nog een raadsel.
In onze gids
Populaire rubrieken