Voor het geval dat: Delftenaren krijgen jodiumpillen thuis gestuurd

Door Ilse Zoutewelle 2 oktober 2017

Vanaf 10 oktober krijgt iedereen jonger dan 18 jaar in Delft een pakketje jodiumpillen thuis gestuurd. Dit is voor het geval dat iets gebeurt met een van de kernreactoren die in de buurt van Delft staan.

Nou is de kans op een ontploffing of een andere ramp wel heel erg klein, benadrukt Rijksoverheid. Maar áls er iets gebeurt, dan moeten we voorbereid zijn. De kernreactor in Borssele, Zeeland en die in Doel, België staan alle twee in een straal van 100 kilometer afstand bij Delft vandaan.

Mensen tot en met 40 jaar die heel dicht in de buurt van een kerncentrale wonen, krijgen allemaal een pakketje pillen. In een iets groter gebied daaromheen (100 kilometer) krijgen alleen kinderen tot 18 jaar de jodiumtabletten. Zij hebben meer kans op schildklierkanker als er (veel) straling vrijkomt.

Waarom jodiumpillen?

Als er iets met zo’n reactor gebeurt, kan er een radioactieve jodium vrijkomen. Dat wordt opgenomen in je schildklier via inademing en daardoor kan er later schildklierkanker ontstaan. Als je een jodiumpil inneemt, raakt het orgaan verzadigt met jodium en kan er niets meer bij. De radioactieve stoffen worden dan dus niet opgenomen.

O ja, val je niet in de doelgroep maar vind je het wel een goed idee om wat van die pillen op voorraad te hebben? Ze zijn gewoon bij de drogist en apotheek te krijgen. Wie écht voorbereid wil zijn: lees de tips op crisis.nl.