Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gemeente wil sociale huurwoningen straks anders verdelen

Door Iris Olsthoorn 20 november 2018

Een (huur)huis op de kop tikken in Delft is bést een opgave. De gemeente denkt dat vooral de sociale verhuur beter en slimmer kan. Daarom willen ze per juni 2019 een paar nieuwe maatregelen invoeren. Zo moet er een lotingssysteem komen voor woningverhuur én willen ze gewilde woningen niet meer verhuren aan mensen met een urgentieverklaring. 

Wil je in Delft een sociale huurwoning bemachtigen, moet je vooral heel lang ingeschreven staan óf voorrang krijgen door een urgentieverklaring. Daardoor is het voor veel mensen lastig om een huis te vinden. Het probleem wordt nog groter doordat de mensen die wél een sociale huurwoning hebben, niet snel vertrekken omdat het lastiger is om een hypotheek te krijgen. Vooral voor starters is dat met de nieuwe hypotheekregels een stuk moeilijker.

Lotingssysteem

De gemeente wil het daarom anders doen. Behalve het bijbouwen van een heleboel huurhuizen, worden de huizen straks anders verdeeld. Het systeem op basis van inschrijfduur blijft bestaan, maar er komt ook een lotingssysteem bij. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Het ziet er in ieder geval naar uit dat je vanaf 2019 ook kans maakt op een woning, ook als je nog niet zo lang ingeschreven bent bij een woningcorporatie.

Urgentieverklaring mag niet in het meest gewilde huis

Een andere maatregel is dat de mooiste en meest gewilde huizen straks niet meer verhuurd worden aan mensen met een urgentieverklaring. Zo’n verklaring krijg je als je door sociale of medische redenen snel een nieuw onderkomen nodig hebt. Door deze maatregel maken doorstromers volgens de gemeente een betere kans op een mooi plekje, bijvoorbeeld als zij een groter huis nodig hebben door gezinsuitbreiding. De mensen met urgentieverklaring kunnen vervolgens in het huurhuis terecht dat de doorstromer achterlaat.

Hoe de nieuwe plannen zich precies vorm gaan geven, is voorlopig nog even afwachten. De gemeenteraad moet eerst overleggen met andere gemeentes in de regio, omdat zij samen verantwoordelijk zijn voor de sociale huurmarkt.

Meer woningnieuws

De oude kabelfabriek krijgt een metamorfose: zo ziet het er over 10 jaar uit

Er gaat de komende jaren veel gebeuren rondom de Schieoevers. Het doel van de gemeente is om er een ...
lanza harnaschpolder nieuwbouw in delft (3)

Zo ziet Harnaschpolder er over vijf jaar uit

In Delft wordt veel gebouwd, maar er is één plekje waar de bouwactiviteiten al helemaal de pan uit r...

Deze woontoren en nieuwbouwwijk staan straks tegenover IKEA

We wisten al een tijdje dat het oude gemeentegebouw aan de Staalweg plaats moet maken voor iets nieu...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.