Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fietsparkeerboten komen niet terug, wel extra stallingen op autoparkeerplaatsen

Door Iris Olsthoorn 9 april 2020

Het is misschien wel de allergrootste ergernis van veel Delftenaren: de wirwar aan geparkeerde fietsen in de binnenstad. Daarom is de gemeente al een tijdje bezig met verschillende oplossingen. Vorige zomer werden er bijvoorbeeld fietsparkeerboten in de gracht gelegd. Die komen in ieder geval niet meer terug, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad.

Afgelopen zomer, rondom de drukte tijdens de OWee, werden er in de grachten van Dertienhuizen en de Binnenwatersloot twee platte boten neergelegd. Op deze boten stonden fietsenrekken, zodat er honderd extra stallingsplekken werden gecreëerd in de binnenstad. De gemeente heeft de proef nu geëvalueerd door middel van een enquête onder bewoners en ondernemers. Veel mensen vonden de fietsboten géén mooi gezicht. Ook werden de boten veel te weinig gebruikt. Daarom gaat de gemeente dit jaar geen fietsparkeerboten meer in de gracht leggen.

Extra parkeerplekken

Wat wél terugkomt, zijn de extra fietsparkeerplekken op parkeervakken die normaal voor de auto bedoeld zijn. Vorig jaar vond je die op de Lange Geer (1 parkeerplaats), Koornmarkt (2 parkeerplaatsen) en Brabantse Turfmarkt (1 parkeerplaats). Vooral die laatste twee locaties werden goed gebruikt tijdens de proef. Daarom worden op de Brabantse Turfmarkt en Koornmarkt permanent autoparkeerplekken omgevormd tot fietsparkeerplek. Op de Lange Geer komt de fietsparkeerplek niet terug.

Behalve vaste plekken komen er ook weer wat tijdelijke stallingen bij op autoparkeerplekken. Dat gebeurt waarschijnlijk op het Achterom ter hoogte van de Breestraat (2 tot 3 parkeerplekken), Brabantse Turfmarkt voor de Albert Heijn (1 tot 2 parkeerplekken) en op het Rietveld (1 tot 2 parkeerplaatsen).  Dit plan moet nog verder worden uitgewerkt. ‘Bij voldoende gebruik van de tijdelijke fietsparkeerplaatsen gaan wij over tot definitieve inrichting van de plekken’, schrijft het college van B&W aan de gemeenteraad.

Vaste stallingen

De gemeente wil in de toekomst ook meer panden omvormen tot inpandige fietsenstalling.  Daarom heeft de gemeente eind vorig jaar besloten het rechter deel van het oude pand van Piet Vonk om te toveren tot inpandige fietsenstalling. Daar is straks plek voor 100 fietsen. Het was de bedoeling dat deze stalling in het eerste kwartaal van 2020 open ging, maar dat is niet gelukt. Wanneer deze fietsenstalling wel open gaat, is nog niet bekend.

Lees ook

fietsenstalling delft

Er komt een extra trap tussen de stationsstalling en het perron

Wanneer je éindelijk een plekje in de fietsenstalling bij het station gevonden hebt, is het fijn als...

Dit vliegtuigje maakte een hele vreemde vlucht over Delft en omgeving

Stel je eens voor dat je op Flightradar kijkt en dat je opeens iets heel geks ziet. Vliegtuigen vlie...

Op donderdag en zaterdag is een deel van de binnenstad verboden voor fietsen: dit is waarom

Wellicht heb je het gezien als je afgelopen donderdag de stad in moest voor een boodschap: de Jacob ...

11 x bizarre plaatjes van een heel stil Delft

De maatregelen tegen het coronavirus zorgen voor lege cafés en rustige winkelstraten. Onder andere d...

Wil je zien! De keramieken kaart van Delft is af

Waarschijnlijk krijg je door het vele binnen zitten niet alles mee van hoe Delft er uitziet en wat e...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.