Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gaaf: je kunt binnenkort de kelder van Johannes Vermeer bekijken

Door Ilse Zoutewelle 20 september 2019

Je weet het misschien nog wel: afgelopen juni stuitten rioolwerkers op de keldermuur van de herberg van Johannes Vermeer in de Oude Manhuissteeg. Binnenkort kun je deze tastbare herinnering aan de beroemde schilder met eigen ogen bekijken. Van 26 tot en met 30 september is de muur zichtbaar.

Na de ontdekking van de muur waren er grootse plannen om een toeristische attractie van de kelder te maken. Het plan was de kelder uit te graven en daar een glazen plaat op te leggen, zodat bezoekers de fundamenten konden bekijken. Dat is hem dus niet geworden. Stadsarcheoloog Steven Jongsma gaf toen ook al aan: “Ik ben er uiteraard voor om de archeologie zichtbaar te maken. Maar initiatiefnemers moeten bedenken dat dit veel voeten in de aarde heeft. Je praat over een flinke investering, onder meer in het impregneren van de muren. En er is ook veel geld nodig voor het onderhoud.”

Foto: Fred Leeflang

Vanaf donderdag te zien

Vanaf aanstaande maandag wordt de keldermuur uitgegraven. Vervolgens blijft het werk van donderdag tot en met maandag open, zodat je de muur kunt bekijken. Daarna wordt het rioolwerk afgemaakt en verdwijnt de muur weer onder de grond. Verwacht trouwens niet té veel. De gemeente plaatst een hek om de opgraving, maar vanaf dat punt is de fundering slecht te zien. Daarom heeft het Vermeer Centrum Delft geregeld dat er spiegels worden geplaatst. Zo kun je de fundering toch een beetje zien.

De herberg en Vermeer

Ben je even kwijt wat Johannes Vermeer precies te maken had met die herberg? Het zit zo: hij woont vanaf zijn negende in herberg Mechelen, waar zijn vader het gastheerschap combineert met een praktijk als kunsthandelaar. Vermeer verhuist na zijn huwelijk naar de Oude Langendijk, maar erft de herberg in 1670 als zijn ouders zijn overleden. Veel plezier beleeft de schilder er niet aan. Nederland beleeft een rampzalige periode, waardoor de huizenprijzen in een vrije val raken. Als Vermeer in 1676 overlijdt, is zijn boedel vrijwel waardeloos. Mechelen wordt voor 960 gulden verkocht, wat ook destijds al een schijntje was. De herberg is in 1851 gesloopt om zo de Oude Manhuissteeg te verbreden.

Meer over

Nieuws

adv.