Foto’s: op deze gekke plekken kwamen jullie deelfietsen tegen

Door Iris Olsthoorn 10 april 2019

Het zoemde al een tijdje in de stad; sommige Delftenaren zijn niet zo blij met de oranje deelfietsen die op veel plekken staan, liggen of zelfs hangen. Toen onze columnist Chantal er een stukje over schreef met een oproep om foto’s, werd ons nog duidelijker waarom. De gebruikers laten die dingen écht overal achter. Soms vind je zelfs complete ‘kunstwerken’ van in elkaar verstrengelde fietsen. We hebben wat foto’s voor je op een rij gezet. 

Pagina 1 / 9
⟵ swipe swipe ⟶

Wat kan je doen, als je een ‘verdwaalde’ deelfiets ziet?

Maar eerst even dit. Want hoewel de foto’s een goed beeld geven van hoe bizar de situatie is: met alleen klagen komen we er natuurlijk niet. Wat kun je nou doen, als je je ergert aan de fietsen? Net als Chantal kun je ze netjes overeind zetten of uit de bosjes trekken. Maar om te zorgen dat Mobike zelf ook weet dat er overlast is, kun je ze bellen of mailen. Je kunt een foto met het bike ID mailen of sturen op Whatsapp naar 0643842938 (dit nummer is uitsluitend voor Whatsapp-berichten betreffende overlast, voor overige zaken moet je mailen). ‘We halen de fiets op en gaan met degene die hem daar achter heeft gelaten in gesprek. Zo houden we samen de stad netjes’, schrijft Mobike op hun website.

Het ziet er dus naar uit dat Mobike hier in Delft behoorlijk wat gesprekjes moet voeren. En wat voor andere consequenties heeft het neerpleuren van zo’n fiets eigenlijk voor de gebruiker? (Nog) niet zoveel, behalve dat er een aantal no-parking zones zijn. Als je daar parkeert, krijg je als laatste gebruiker een boete van €10,-. Verder is er natuurlijk nog het probleem dat je eigenlijk niet weet of de laatste gebruiker de fiets niet netjes heeft neergezet, of dat een of andere grapjas de fiets een duwtje richting de gracht heeft gegeven.

Hoe dan ook: veel Delftenaren vinden het op deze manier geen succes. De gemeente én Mobike zijn op de hoogte van de overlast die veel Delftenaren ervaren en gaan in september een uitgebreide evaluatie doen.

En dan nu de foto’s. Swipen maar!

Meteen een schoon voorwiel

Foto: Marcela van den Bos-Spundova

‘Deze hadden het vast koud vannacht’, aldus de instuurder

Foto: Jasper

Hangplek

Foto: Susan Sants

Is dit een plek om je fiets te stallen?

Foto: Peter Ancher

Gelukkig is deze gracht niet zo diep

Foto: Marleen Boumans
Pagina 1 / 9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.