Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Felgekleurde hesjes in de stad: Delftse kinderen doen deze week fietsexamen

Door Natasja de Vrind 25 juni 2020

Je kan er niet omheen deze week: fietsende kinderen in de stad met felgekleurde hesjes aan. Het is weer tijd voor het fietsexamen! Zoals ieder jaar organiseert VVN het nationaal verkeersexamen. Dit verkeersexamen bestaat uit een theoretisch en praktisch verkeersexamen. Deze laatste, ook wel het fietsexamen genoemd, wordt ook in Delft sinds jaar en dag door alle leerlingen uit de groepen 7 gefietst. 

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Verkeersexamen

Het theoretisch verkeersexamen werd vorige week al afgenomen. Een boekje met 25 foto’s met vragen erbij. Het hele schooljaar is er in de groepen 7 van de diverse basisscholen al veel aandacht besteed aan verkeer met het oog op dit examen. Op de website van VVN kon er geoefend worden.

Even leek het erop dat het praktische deel door de Coronacrisis pas na de zomervakantie plaats zou vinden, maar gelukkig kon het toch gewoon dit schooljaar doorgang vinden.

Dit fietsexamen wordt deze week in de binnenstad Delft afgelegd. Scholen zorgen zelf voor hesjes en vrijwilligers voor de controleposten in de stad. Elke dag zijn er zo’n 3 tot 5 scholen aan de beurt. Maandag was bijvoorbeeld de beurt aan de Bernadette-Mariaschool, dinsdag was onder andere de Parkschool aan zet en woensdag zagen we leerlingen van de Gabrielschool door de binnenstad fietsen. Donderdag zal de Prins Mauritsschool de route rijden en vrijdag sluit de Delftsche Schoolvereeniging het examen van 2020 afsluiten.

Foto: Natasja de Vrind

Route

De leerlingen vormen op het Vesteplein naast DOK een lange rij en vertrekken om de minuut richting Achterom. De route is sinds jaar en dag hetzelfde:
Start: Vesteplein – rechtsaf naar Achterom – U-bocht via Gasthuisbrug naar Achterom en direct rechtsaf naar Breestraat – rechtsaf naar Oude Delft – rechtsaf naar Peperstraat – links en meteen rechtsaf naar Oude Langendijk – rechtsaf naar Oosteinde – rechtsaf naar Molslaan – linksaf naar Brabantse Turfmarkt – linksaf en meteen rechtsaf naar Achterom – linksaf naar Vesteplein (eindpunt).

Tijdens het fietsen komen de kinderen langs 3 controleposten, die worden bemand door vrijwilligers van school, meestal ouders. Zij checken of iedereen netjes zijn hand uitsteekt en zich aan de voorrangsregels houdt.

Diploma

En dit is waar het allemaal om te doen is: het verkeersdiploma! Als beide delen zijn behaald, zijn er twee bolletjes gekleurd.

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.