Er wordt binnenkort écht gebouwd op de lege vlakte aan de Kruisstraat

Door Iris Olsthoorn 3 december 2018

Het terrein van de oude bibliotheek aan de Kruisstraat ligt er al tijden verlaten bij. De plannen die er lagen voor nieuwbouw op deze plek, moesten wachten vanwege een rechtszaak. Inmiddels is er uitspraak gedaan door de rechter: de gemeente moet het terrein bouwrijp en met vergunning aan de projectontwikkelaar geven. 

Dit ging eraan vooraf

Voor wie even niet meer weet hoe het precies zit: begin 2016 werd bekend dat er een Lidl zou komen op de Kruisstraat, op de plek waar vroeger de bibliotheek stond. Maar bewoners waren niet blij en startten een petitie en protesteerden voor het stadhuis. Vervolgens boog de gemeenteraad zich over de plannen en volgde er een reeks van allerlei nieuwe plannen en tekeningen. Begin 2017 kreeg de projectontwikkelaar drie weken de tijd om nieuwe tekeningen in te leveren. In deze nieuwe plannen was opvallend genoeg geen sprake meer van een supermarkt, maar zouden er kleinschalige detailhandel en horeca, een parkeerplaats op het achtererf en bovenwoningen komen.

Toch waren bewoners en de gemeente nog niet tevreden. De gemeente besloot de grond voorlopig nog niet op de leveren aan de projectontwikkelaar. In antwoord daarop stapte de projectontwikkelaar in februari 2018 naar de rechter. En om het allemaal nog wat moeilijker te maken: ondertussen kwam er weer een nieuw plan op tafel, waarin staat dat er op deze plek ‘grootschalige detailhandel’ komt.

Uitspraak: grond opleveren

Nu is er dan eindelijk uitspraak gedaan in de zaak over de grond: de gemeente moet de grond gewoon opleveren mét vergunning. Het ziet er dus naar uit dat er binnenkort gebouwd kan worden op Kruisstraat 71. Wat er nou precies komt en of het één van de eerdere plannen is, weten we niet. Maar volgens Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft kan het nu alle kanten op. “Ondanks dat er nog geen goedkeuring is voor het plan, moet de gemeente de grond leveren aan de ontwikkelaar. Daarmee heeft de gemeente geen machtsmiddel meer om ongewenste ontwikkelingen binnen de voorschriften van het bestemmingsplan tegen te houden”, zegt hij tegen het AD. 

Binnenkort zullen we weten wat er op het terrein komt. “Het college is inmiddels in gesprek getreden met de ontwikkelaar en zal de gemeenteraad binnenkort nader informeren”, zegt de gemeentewoordvoerder tegen het AD.

Meer bouwnieuws in Delft

tulpen station delft gemeentehuis house of delft

Straks ziet de kale vlakte bij het station er weer zo uit

Leuk nieuws! De kale vlakte tussen het Bolwerk en het stadskantoor staat dit voorjaar weer vol op in...
huurwoningen-delft

Gemeente wil sociale huurwoningen straks anders verdelen

Een (huur)huis op de kop tikken in Delft is bést een opgave. De gemeente denkt dat vooral de sociale...

Het ‘zwembad’ is verbouwd tot studentencomplex en zo ziet het eruit

Zo'n anderhalf jaar geleden verlengde je je paspoort nog in 'het zwembad', het stadskantoor aan de P...

Meer over

Nieuws

adv.