Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er worden veel schildpadden gespot in Delft: dit is waarom

Door Redactie indebuurt 27 mei 2020

De afgelopen weken ontving de redactie van de Delftse Post diverse meldingen en foto’s van lezers van schildpadden in de Delftse parken. We spraken met Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland, om hier meer over te weten te komen.

Door Annemarie Oorthuizen

“Deze soort komt hier al veel langer voor. Onder andere in het Hof van Delftpark, het Heempark en in Kerkpolder”, vertelt Van Poelgeest. Dit is dus geen nieuw fenomeen in Delft. Maar in het voorjaar worden ze wel vaker gezien. “Zoetwaterschildpadden zijn tropische beesten die houden van de zon. Zodra die weer gaat schijnen komen ze tevoorschijn om op te warmen. Bijvoorbeeld bovenop het nest van een meerkoet”.

Losgelaten in het park

Hoe komt de schildpad hier terecht? “Ze komen oorspronkelijk uit de tropen en worden hier in een aquarium gehouden als huisdier. De meeste mensen zorgen heel goed voor hun schildpad, maar ze worden ook weleens losgelaten in het park”, aldus Van Poelgeest. Vanwege het klimaat planten de schildpadden zich hier niet voort. “In de tropen leggen ze hun eieren in het zand. Die komen uit als het wekenlang boven de 25 graden is geweest”, legt Van Poelgeest uit. “Een volwassen beest kan echter wel tegen de kou en zal de winter overleven. Zeker omdat we geen echt strenge winters hebben. Doordat ze heel oud worden, en er altijd mensen zijn die hun schildpad uitzetten, zullen we ze voorlopig dus tegen blijven komen”.

Geen overlast

Is dit zorgelijk? “In tegenstelling tot de zoetwaterkreeft, die echt schadelijk is, en de halsbandparkiet, een enorme druktemaker, veroorzaakt de schildpad geen overlast. Hij maakt geen geluid en veroorzaakt geen schade. Daarvoor zijn ze met te kleine aantallen en omdat het een koelbloedig dier is, heeft hij ook weinig voedsel nodig. Vooral waterplanten en insecten. Ze zijn niet agressief en vertonen geen territoriumgedrag, zoals een meerkoet dat wel doet”, geeft Van Poelgeest aan.

Als je een schildpad ziet, dan kun je dit doorgeven aan Natuurlijk Delfland. Zij vangen de dieren niet op, maar brengen in kaart waar ze voorkomen. Stuur je bericht of foto naar [email protected].

Dit is een artikel van de Delftse Post.

Lees ook

Wow! Delftse ‘Freek Vonk’ vist met de hand een kreeft uit de gracht [video]

Ernst Raaphorst werkt als ecoloog voor het Hoogheemraadschap Delfland en komt tijdens zijn werk gere...
halsbandparkieten

Delftse mysteries: wat doen al die groene vogels in Delft?

In héél Delft vliegen ze rond en ze poepen alles onder: de halsbandparkiet. Waar komen die groene vo...
hond

Je hond uitlaten in Delft: dit zijn de regels

Loop jij een aantal keer per dag een rondje door Delft met je labrador, teckel of chihuahua? Dan zij...
Slechtvalken

Wil je zien! Er zijn baby-valkjes geboren in Delft

Wist je dat er in de toren van Bouwkunde baby-valkjes zijn geboren? Al voor het vierde jaar op rij n...

Kudde verdwaalde schapen duikt op in Delftse woonwijk

Inwoners van de Delftse wijk Vrijenban keken maandagmorgen vroeg vreemd op toen een kudde van 22 sch...

Meer over

Dieren Nieuws

adv.