Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er komt een netwerk van drones boven Delft

Door Jantine van den Hoven 28 juli 2016

Tegen het einde van het jaar komt er een netwerk van drones in Delft. “Ze worden niet bestuurd door mensen maar gaan er bij goed weer zelf op uit om informatie te verzamelen”, vertelt Lucas van Oostrum van Delft Aerial Robotics.

De drones komen verspreid over Delft in dozen te zitten, bijvoorbeeld op het dak van een gebouw. Als het weer dan oké is, kunnen ze er op uitgestuurd worden voor het verzamelen van informatie. En dat kan voor verschillende bedrijven zijn, bijvoorbeeld voor Rijkswaterstaat, het waterschap, de brandweer of een boer.

Niet bang zijn

Lucas van Oostrum van Delft Aerial Robotics kan voorbeelden op blijven noemen waarom drones nuttig kunnen zijn voor Delft. “Stel je voor dat er een brand is midden in Delft. Met een drone heb je snel overzicht en weet je hoe je moet blussen. Met de warmtecamera kun je zien of er nog mensen in het gebouw aanwezig zijn.” Een drone boven een kruispunt laten vliegen kan ook nuttig zijn om uit te vinden of het er veilig is. “Mensen moeten het niet eng vinden, maar juist het nut er van inzien. Het kan ons helpen en beschermen.”

Leukste in eigen achtertuin

De ondernemer vindt het gaaf dat Delft de eerste stad is die dit krijgt. “Dit gaat er onvermijdelijk komen, dus dan is het toch het leukste om het in je eigen achtertuin uit te proberen. Anders dan bij die zelfrijdende auto’tjes bijvoorbeeld: die zijn in Delft ontwikkeld maar rijden nu bij de universiteit in Wageningen”, aldus van Oostrum.

Blurren

De eerste drones zullen aan het einde van het jaar rondom de universiteit gaan komen. Het onderstaande kaartje is een eerste planning, er wordt nog van alles uitgewerkt. “Als het zo ver is gaan we duidelijk aan iedereen uitleggen wat er gaat gebeuren”, zegt Lucas van Oostrum. Ook aan de privacy is gedacht, er moet aan dezelfde regels worden voldaan als bedrijven zoals Google. Dat betekent dat gezichten en kentekens geblurred worden.

delft drone drones
Een eerste planning

Meer over

Nieuws

adv.