Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er komt een stiltebos van 10 voetbalvelden groot achter de Delftse Hout

Door Redactie indebuurt 12 augustus 2019

In de Bieslandse polder wordt op 1 september een officieel stiltegebied in gebruik genomen: StilteGoed. De plek voor rust, ‘bewust zijn’ en bezinning wordt die dag opmerkelijk genoeg geopend met een (muziek-)festival voor jong en oud. Dat schrijft mediapartner AD Delft. 

Het initiatief voor StilteGoed komt van Josje Duijndam. Zij constateert al jarenlang een toenemend gevoel van onrust bij de bewoners van het stedelijke gebied waarin de Bieslandse polder ligt. “In de drukke Randstad is de stilte schaars. Door de technische vooruitgang is het tempo van leven veel hoger geworden dan we vroeger gewend waren. Het toenemende aantal prikkels die de hersenen moeten verwerken, zorgt voor een maatschappij waarin burn-out een normaal verschijnsel is geworden. Dat is niet gezond. Een van de antwoorden is het bieden van stilte, en deze integreren in het dagelijkse leven. Dat is wat we met StilteGoed vanaf september aanbieden.”

“Het wordt een afgesloten plek waar je komt door een klaphek. Vanaf daar kan je lekker rondlopen en gewoon ‘zijn’. Het is de bedoeling dat je hier loopt of gewoon even zit op één van de zitjes die overal komen. Hardlopen, fietsen of bellen is niet de bedoeling: dan sta je meteen weer in de ‘doe’ stand”, vertelde Josje ons eerder. 

Tien voetbalvelden

StilteGoed is een gebied ter grootte van tien voetbalvelden, gelegen tussen het Bieslandse bos en de Bieslandse polder. Josje Duijndam ziet het niet als een ‘verheven spirituele’ plek waarin alles mooi en licht moet zijn. “Als je verdrietig of somber bent, dan mag dat er ook zijn. Het leven heeft altijd hobbels en er zijn beren op de weg. In stilte kan je bijna niet anders dan helemaal eerlijk naar jezelf te zijn over alles wat je tegenkomt in jezelf en in je leven. Ik ken dat van mijzelf: als ik me teveel aanpas naar verwachtingen van mijzelf of anderen, word ik een minder leuk mens; voor mijzelf maar ook voor mijn omgeving . Als ik dan de stilte van het gebied opzoek, door er wat te werken of er gewoon te zijn, wordt het vaak weer helderder en zachter. Het is een soort klooster, maar dan zonder muren, middenin de natuur.”

Feest

De komende dertig jaar kan iedereen zijn eigen waarheid vinden in stilte, in universele waarden als lief zijn voor elkaar, verdraagzaamheid en bewustwording. Voor die periode heeft Josje Duijndam namelijk getekend bij de provincie Zuid-Holland, die zocht naar een gepaste invulling van het groene gebied in de polder. Het openingsfestival vindt plaats op zondag 1 september van 12.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. Er zijn onder andere yogaworkshops en meditatiesessies te volgen.

Dit verhaal komt grotendeels van het AD Delft.

Meer over

Nieuws

adv.