Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er komen 260 appartementen bij voor starters op de Martinus Nijhofflaan

Door Rosa Smit 17 juli 2020

In 2023 komen er 260 studioappartementen bij op de Martinus Nijhofflaan in Delft, op het lege veld naast de Albert Heijn XL. De gemeente Delft richt zich op betaalbare woningen voor starters in Delft. Voor deze groep is het al langere tijd erg lastig om een betaalbare woning te vinden. Hopelijk komt er met dit project weer iets meer ruimte voor hen.

De gemeente werkt samen met projectontwikkelaar VORM. Ze willen een fijne woonomgeving voor starters maken. Martina Huijsmans, wethouder ruimtelijke ordening, zegt daarover dat ze naast de betaalbaarheid en duurzaamheid werken aan ‘slim ruimtegebruik, inclusiviteit en collectiviteit’. Om bijvoorbeeld ruimte te besparen in de woningen krijgen de appartementen een centrale huiskamer en wasserette.

Inspelen op jonge mensen

De gemeente wil met deze woningen inspelen op de behoefte van jonge mensen die een mix van wonen, werken, gemeenschappelijke voorzieningen en gezamenlijke activiteiten willen. Er komen twee dakterrassen waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Ook is er nagedacht over het autobezit. Wethouder Huijsmans zegt hierover: “Een eigen auto is niet meer noodzakelijk, omdat er elektrische deelauto’s zullen worden geplaatst. Daarbij komt er een grote fietsenstalling om het gebruik van de fiets te stimuleren.”

Wat betekent die betaalbaarheid?

Er zijn dus met VORM duidelijke afspraken gemaakt over de betaalbaarheid van de woningen. In dit geval gaat die betaalbaarheid over bedragen in de middenhuur, van 750 tot 950 euro. Vorig jaar zei wethouder van wonen, Karin Schrederhof hierover dat Delft naar zo’n 13% van dit soort woningen wil in de komende 10 jaar. Op dit moment is nog ongeveer 8% van de Delftse woningmarkt middelhuur.

Minder sociale huur

Deze bedragen zijn dus toch nog aardig hoog voor de gemiddelde Delftenaar, want naast de starters heeft ook de groep voor de sociale huur het zwaar. Er worden de komende tijd voor deze groep nog wel sociale huurwoningen bijgebouwd, maar wel minder. Dat komt dus omdat er meer koophuizen en middenhuur bij zal komen. Ook wil Delft dat er meer sociale huur naar de regio gaat, omdat Delft ten opzichte van omliggende steden al relatief veel sociale huur heeft.

Open Monumentendag 2017

Gaaf! Delft krijgt weer een kunstuitleen

Delft krijgt weer een kunstuitleen: in het Bacinol-gebouw aan de Hooikade. Vier keer per jaar is hie...

Er komen 19 appartementen in ‘De Bieb’ op de Kruisstraat en dit kosten ze

Wow! Zo komen de nieuwe woningen in hartje Delft eruit te zien

adv.