Er is een gevaarlijke kattenziekte in de buurt van Delft opgedoken

Door Iris Olsthoorn 17 januari 2018

Katteneigenaren opgelet: de zeer gevaarlijke kattenziekte is opgedoken in de buurt van Delft. In Honselersdijk is afgelopen vrijdag een kat met de ziekte overleden. Volgens dierenarts Wim van Bultena van Dierenkliniek Delfland moeten we ook in Delft goed op onze pluizige viervoeter letten. 

Een kat met de kattenziekte wordt behoorlijk ziek, gaat braken en krijgt diarree. De ziekte is heel besmettelijk en kan zich makkelijk verspreiden. Het heeft géén zin om je kat vanaf nu angstvallig op te sluiten in huis: “Ook als jouw kat binnen leeft, kan je het virus van buitenaf meenemen onder je schoenen”, zegt Wim. “Een kat met diarree kan het virus nog maandenlang verspreiden.” Hoewel Honselersdijk een aantal kilometers verderop ligt, is het daarom waarschijnlijk dat het virus vroeg of laat ook in Delft opduikt.

De risicogroep

Gelukkig is de kattenziekte niet bepaald nieuw of onbekend voor dierenartsen. De meeste katten worden er voor ingeënt. “Jonge katten krijgen doorgaans twee keer het vaccin tegen de ziekte”, vertelt Wim, “Maar helaas laten niet alle baasjes hun kat inenten.”  Niet-ingeënte binnenkatten én jonge katjes zijn de grootste risicogroep binnen deze ziekte, vertelt Wim: “Jonge kittens krijgen plots buikpijn en kunnen overlijden aan de ziekte. Maar hoe ouder de kat, hoe minder heftig het ziektebeeld.”

Dit moet je doen

Het kan twee tot tien dagen duren voordat je kat symptomen vertoont na besmetting. Wat je moet doen als je pluizige vriendje ziek is? “Als je kat overgeeft of braakt, dan kan je het beste meteen naar je dierenarts gaan. We kunnen de ziekte niet meer bestrijden als je kat eenmaal besmet is, maar wel alle symptomen inperken”, zegt de dierenarts. En let op, óók als je kat wel is ingeënt kan hij of zij ziek worden: “Maar dan zal de overlevingskans van je kat veel groter zijn.” Moeten we nog bang zijn voor besmetting van kinderen, onszelf of andere huisdieren? “Nee hoor”, zegt Wim: “De ziekte komt verder alleen voor bij wasberen en marterachtigen. En waarschijnlijk heb je die niet thuis.”

 

adv.