Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de vijf meest geslaagde verbouwingen van Delft in 2018

Door Iris Olsthoorn 2 april 2019

Aan veel (monumentale) panden in Delft wordt geklust en verbouwd. Omdat sommige mensen dat best aardig doen, reikt Historische Vereniging Delfia Batavorum ieder jaar een prijs uit: de Le Comte prijs. Dit zijn de vijf kanshebbers van dit jaar.

Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Harnaschpolder

In Harnaschpolder is een grote nieuwe wijk uit de grond gestampt. Naast de huizen is er ook veel aandacht besteed aan straatmeubilair, zoals bruggen en bankjes. Het buitenmeubilair dat je in deze nieuwe wijk vindt, is bijna allemaal versierd met tekst. De teksten vormen samen één geheel.

De jury van Delfia Batavorum vindt de teksten een waardevolle toevoeging aan de wijk. ‘Naast dat ze een verfraaiing zijn hebben de teksten een cultuurhistorische betekenis: ze verwijzen naar de geschiedenis van gebied en bewoners’, schrijven zij bij de nominatie. 

Uithangbord op de Lange Geer

Op de Lange Geer nummer 30 is dit jaar een bijzonder uithangbord neergehangen. ‘3 Astonne’ is erop te lezen. Dit verwijst naar de plateelbakkerij die hier in 1660 zat gevestigd. ‘Het bord verwijst daarmee naar de gebruiksgeschiedenis van deze locatie, en is een verfraaiing van de eenvoudige, door de garagedeur wat merkwaardig ogende gevel’, zeggen de juryleden. 

Het stoepje van Drogisterij de Salamander

de salamander delft

Drogisterij de Salamander is ééuwen oud. Omdat er in al die jaren heel veel mensen over het stoepje de zaak binnen zijn gelopen, is de stenen drempel helemaal uitgesleten. Om het toch veilig te houden, is er vorig jaar een groef in de drempel geslepen, zodat je minder uitglijd. Op de stenen tegel voor de drempel is een mooi klassiek drogisterij-symbool ingefreest. ‘Door deze restauratieve aanpak is de ouderdom van stoep en treden aan tand des tijds zichtbaar gebleven. Met het symbool is een verfraaiing van onze tijd toegevoegd’, aldus de jury. 

Hoekje Oude Delft/Binnenwatersloot

Foto: Delfia Batavorum

Eén van de mooiste houten gevels van Delft vind je op de hoek van de Oude Delft en Binnenwatersloot. De gevel is al in  1892 gemaakt, maar was tot voor kort geverfd in donkere kleuren. Daardoor zag je de details in het houtwerk bijna niet meer. Inmiddels is de gevel opnieuw geverfd met olijfgroen en lichte karameltinten. Dat heeft het gebouw een nominatie opgeleverd: ‘Door de nieuwe kleuren is het weer een beeldbepalend hoekpand, en zijn de vele puidetails haarscherp zichtbaar.’

De Hammenpoort

hammenpoort
Foto: Wikipedia

Aan de Rotterdamseweg staat sinds 1608 het Hammenpoortje, de toegangspoort naar de Hamboerderij. De afgelopen vijftien jaar stond het er vervallen bij. Sommige houten delen waren zelfs helemaal weggerot. Tijd voor een grondige renovatie, dus! De poort is afgelopen jaar in ere hersteld én heeft andere (originele) kleuren gekregen waardoor de details meer opvallen: ‘Het resultaat is in een woord schitterend, precies waar dit unieke gebouwtje om vroeg.’

De winnaar van de Le Comteprijs 2018 wordt bekendgemaakt op 23 mei 2019 tijdens de algemene ledenvergadering van Delfia Batavorum.

Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.