Dit wil je weten over de nieuwe deelscooters van GO Sharing

Foto: GO Sharing

Sinds deze week hebben we een nieuw vervoersmiddel tot onze beschikking in Delft: de elektrische deelscooters van GO Sharing. Vanuit onze lezers stroomden er meteen een heleboel vragen en zorgen binnen, zowel over het gebruik als wat je kunt doen bij overlast. In dit artikel lees je hoe het zit. 

De situatie in Delft

Dit is waarom gemeente Delft de scooters een goed idee vindt

Volgens de gemeente zijn de scooters een goed alternatief voor het openbaar vervoer, nu mensen daar liever niet meer mee reizen. “In de corona-crisis ziet de gemeente Delft potentie in de elektrische deelscooter voor het reizen in de regio. Ook op de lange termijn past de elektrische deelscooter in de gemeentelijke ambities. De elektrische deelscooter biedt bijvoorbeeld extra mogelijkheden om je te verplaatsen en is een duurzaam vervoermiddel”, schrijven zij in een persbericht.

Op dit moment staan er 100 e-scooters van GO Sharing in Delft, maar het kunnen er nog meer worden. “Dat is zo afgesproken met de gemeente”, weet woordvoerder Lloyd van GO Sharing ons te vertellen. “We checken elke week met de gemeente hoe het zit met de vraag naar de scooters. Het kan dus zijn dat er in de toekomst nog scooters bijkomen, mocht daar behoefte aan zijn.”

In deze gebieden in Delft mag je niet parkeren

Lezers vroegen zich af waar je de scooter laat als je uitgereden bent. Mag je zomaar overal parkeren, of is er een verzamelpunt? Nee, er is geen vaste stallingsplaats. Je mag de scooter overal parkeren waar je ook je fiets mag parkeren. In Delft geldt daar één grote uitzondering op: de binnenstad. Het parkeerverbod geldt voor vrijwel de gehele binnenstad, met uitzondering van een stukje Nieuwe Langendijk, stukje Westvest, rondom het Vesteplein (Asvest kant) en de Paardenmarkt. Volgens woordvoerder Lloyd is het fysiek ook niet mogelijk om te parkeren in de binnenstad: “Op het moment dat jij je scooterrit probeert te stoppen in het rode gebied, krijg je in de app een melding dat dat niet kan. Je kunt je rit en je scooter pas in het groene gebied uitzetten.”

Zo zit het met verkeerd parkeren

Een scooter mag verder geen in- en uitgangen blokkeren en mag niet op de weg of ergens tegenaan geparkeerd worden. Voor wie zich groen en geel geërgerd heeft aan verkeerd geparkeerde leenfietsen, is het misschien een kleine opluchting dat GO Sharing wél boetes uitdeelt bij verkeerd gebruik. Lloyd vertelt: “Op het moment dat jij je scooter parkeert, vraagt de app je om een foto te maken. Op die manier is een gebruiker al bewuster van hoe en waar hij of zij parkeert. Mocht het toch voorkomen dat je als bewoner een verkeerd geparkeerde scooter ziet staan, dan vragen we je om een foto naar ons te sturen. Door middel van het kenteken en het tijdstip achterhalen we dan welke gebruiker de scooter voor het laatst gebruikt heeft. De gebruiker krijgt eerst een waarschuwing. Gebeurt het een tweede keer, dan krijgt de gebruiker een boete van €50,-. Bij een derde overtreding wordt de app van de gebruiker geblokkeerd.” Meldt het dus vooral als je een verkeerd geparkeerde scooter ziet staan!

Wat als ergens héél veel scooters staan?

Op Facebook gaven een aantal Delftenaren al aan dat er behoorlijk wat scooters in hun wijk te vinden zijn. Wat nou als er ergens héél veel scooters staan, zoveel dat het voor overlast zorgt? Dan zijn er twee opties. GO Sharing kan met een busje langskomen om het teveel aan scooters op te halen. “Maar we zorgen er liever op een organische manier voor dat het zich oplost. Bijvoorbeeld door tijdelijk korting te geven op de scooters die op die drukke plek staan.” Ervaar je toch overlast, dan kun je dat natuurlijk melden (op pagina 3 van dit artikel lees je hoe dat moet).

Het gebruik van de scooters

Zo werken de elektrische deelscooters

De elektrische deelscooters kunnen maximaal 70 kilometer afleggen voordat de accu leeg is. Lezer Julian vroeg zich af hoe het opladen te werk gaat. De accu’s worden opgeladen met groene energie uit zonnepanelen. Om de accu’s op te laden, rijdt GO Sharing rond met busjes. Ook die rijden elektrisch.

Iedereen met een auto-, scooter-, of motorrijbewijs mag een scooter huren. De scooters rijden maximaal 25 kilometer per uur dus je hoeft geen helm te dragen. Je mag overal rijden waar je ook met de fiets mag rijden.

Zo huur je er een en dit kost het

Om een GO Sharing scooter te huren, moet je eerst de app installeren. De app is gratis, maar je moet wel een profiel aanmaken. Op de app zie je vervolgens een kaartje van Delft, waarop aangegeven staat waar je op dat moment een geparkeerde scooter kunt vinden. Je hebt dan twee keuzes: direct naar de scooter toe lopen, of de scooter reserveren zodat niemand je voor is.

Er zijn twee manieren om te betalen: je koopt een pakket tussen de €19,50 en €99,50, of je betaalt per minuut. Betalen per minuut kan helaas alleen als je een creditcard hebt. Bij beide manieren wordt je ritprijs berekend vanaf het moment dat je je scooter start, tot je hem weer parkeert. Met het grootste pakket kost het je €0,23 per minuut, voor losse minuten betaal je €0,29 per minuut. Het gemiddelde ritje is wel duurder dan de bus of de trein. Een ritje van het centrum naar Delft tot het centrum van Rotterdam (ongeveer 16 kilometer) zal je bijvoorbeeld ongeveer tussen de €8,50 en €11,00,- kosten.

Zo ver mag je rijden met een GO Sharing scooter

Je kunt op zo’n scooter zo ver rijden als je wilt. Je kunt dus ook naar Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam of Hoek van Holland rijden, want ook daar is de scooteraanbieder actief. Wil je ergens naartoe wat buiten het servicegebied van GO Sharing valt, kan dat ook. Je betaalt dan wel €0.05 aan parkeerkosten per minuut (€3,- per uur, dus).

Overlast en veiligheid

Dit kun je doen bij overlast

Uit de reacties op Facebook bleek dat veel Delftenaren huiverig zijn voor overlast, zeker omdat de deelfietsen in Delft soms voor nogal opvallende taferelen zorgden. Woordvoerder Lloyd: “We hebben op dit moment wekelijks overleg met de gemeente over hoe het gaat. Hierin behandelen we onder meer vragen en zorgen van bewoners.”

Zie je een verkeerd geparkeerde scooter, wordt de situatie in je straat echt te gek of heb je andere zorgen? Dan is het goed als je dat meldt. De klantenservice van GO Sharing is 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar via +318 59 022 901 of per e-mail  [email protected] en de social media kanalen.

Hoe zit het eigenlijk met corona-veiligheid?

Op Twitter vroeg raadslid Bert van der Woerd zich meerdere dingen af, waaronder hoe het eigenlijk met besmettingsgevaar zit in coronatijd. “Het is op sommige momenten juist veiliger om een e-scooter te pakken in plaats van in een volle bus te stappen”, zegt Lloyd. “Zelf ontsmetten we de scooters eens in de twee dagen. Verder werken we in de app met notificaties om de gebruiker ervan bewust te maken hoe je de scooter zo veilig en schoon mogelijk gebruikt.” 

Heb jij nog meer prangende of kritische vragen over de deelscooters in Delft? Laat het weten in een reactie op Facebook!

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Bespaartips én meer: je vindt ze hier bij indebuurt Delft”

Bespaartips én meer: je vindt ze hier bij indebuurt Delft

Ga naar “Gaaf! Kinderen kunnen naar dit festival tijdens de herfstvakantie”

Gaaf! Kinderen kunnen naar dit festival tijdens de herfstvakantie

Cultuurbarbaren
Ga naar “Gaaf! Hardloopevenement Urban Trail komt naar Delft en inschrijven kan nu”

Gaaf! Hardloopevenement Urban Trail komt naar Delft en inschrijven kan nu

KLM Urban Trail Delft

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99”

Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49”

Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Softshell jas € 19,99”

Softshell jas € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Andrélon, Dove, Dove men+care, Zwitsal, Axe, Prodent, Neutral, Robijn en Sun multipak 50% korting”

Andrélon, Dove, Dove men+care, Zwitsal, Axe, Prodent, Neutral, Robijn en Sun multipak 50% korting

 • Geldig t/m 25 september 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Facilitair Consulent”

Facilitair Consulent

 • Vidomes
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Facilitaire Dienstverlening”

Medewerker Facilitaire Dienstverlening

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen”

Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen

 • Checkmark Labrecruitment
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper