Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit vindt Delft van het idee om de terrassen flink groter te maken

Door Iris Olsthoorn 11 mei 2020

Als het virus onder controle blijft, kunnen de terrassen op 1 juni weer voorzichtig open. Dat maakte premier Rutte vorige week bekend.  In veel steden ontstond al snel het idee om terrassen flink uit te breiden. Op die manier zou er makkelijker 1,5 meter afstand tussen tafels gemaakt kunnen worden. Sommige pleinen of parken worden dan tijdelijk omgetoverd tot groot terras. Zou dat in Delft ook een optie zijn, bijvoorbeeld op de Markt? Wij peilden de stemming onder Delftenaren.

In verschillende steden liggen de plannen voor mega-terrassen inmiddels klaar, zoals in Gouda en Utrecht. Een van de meest voor de hand liggende pleinen voor een grote terrasuitbreiding in Delft, is de Markt. Daarom peilden wij middels een poll op Facebook of Delftenaren zoiets zouden zien zitten. De afgelopen vijf dagen stemden er 1.900 mensen voor ‘Ja, goed plan.’ tegenover 600 mensen ‘Nee, slecht plan’. Grotendeels positief dus!

In de reacties werd verder ingegaan op de kwestie. “Goed plan, goed voor de horeca en goed voor de mensen”, zegt Aart bijvoorbeeld. Anderen zijn iets terughoudender. “Alleen een goed plan als ook andere horeca ondernemers uit omliggende straten er gebruik van kunnen maken”, reageert Mijk. “Ja, als er in ieder geval genoeg ruimte is voor de brandweer etc. Ik snap de horeca wel, maar gezondheid staat boven alles. Het moet niet te druk worden op één plek”, reageert Suzanne. Er zijn ook mensen die het niet zien zitten: “Waar moet dan de markt plaatsvinden?”, vraagt Ingrid zich bijvoorbeeld af.

Veel meer plekken dan alleen de Markt

Ook binnen de Delftse politiek trekt de terrassenkwestie aandacht. Behalve de Markt, worden in Delft nog meer opties bekeken. College-partijen STIP en D66 vinden terrassenuitbreiding op meerdere plekken in Delft een goed idee. “Om te zorgen dat horecaondernemers zo goed mogelijk binnen de maatregelen weer kunnen opstarten en Delftenaren op een veilige manier kunnen ontspannen, is het essentieel dat hier ruimte voor wordt gemaakt”, zegt STIP. De partij denkt dat het mogelijk moet zijn om sommige parkeerplaatsen tijdelijk op te heffen of extra terrasboten neer te leggen op plekken waar er weinig ruimte op de straat is.

Ook raadsleden van SP en CDA  willen ruimere terrassen en de openstelling van buitenbars. De partijen denken dat bijvoorbeeld de Markt, de Beestenmarkt, de Burgwal, het Bastiaanplein en de Brabantse Turfmarkt ruimer kunnen worden ingericht. Daarvoor is wel een tijdelijke aanpassing van de APV voor nodig. Op 14 mei is er een raadsvergadering waarin over dit onderwerp gesproken wordt. Daarna weten we dus waarschijnlijk iets beter wat ons te wachten staat komend terrasseizoen!

Lees ook

De Delftse basisscholen zijn weer open en zo ziet dat eruit

Het is inmiddels twee maanden geleden dat minister Mark Rutte besloot alle scholen in Nederland te s...

Goed nieuws voor boekenwurmen: de bieb gaat weer (voorzichtig) open

Na twee maanden van (meestal) muisstille straten, mag en kan er langzamerhand weer iets meer van de ...

Van nieuwe banken tot glazen wanden: zo bereidt de horeca in Delft zich voor op heropening

Heerlijk! Vanaf 1 juni mogen -als alles gaat volgens plan en het virus niet opnieuw de kop opsteekt-...
Kamkam kappers

Naar de kapper? Dit is de status van verschillende zaken in Delft

Het was een moment van blijdschap voor Delftenaren met een coupe corona én alle kappers: woensdag 6 ...
sportfondsenbad delft

De zwembaden in Delft gaan weer open, maar nog niet op 11 mei

Misschien bleven je oren gisteren vooral bij de woorden 'terras' en 'kapper' hangen tijdens de persc...

Meer over

Nieuws

adv.