Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je weten over het verbod op gezichtsbedekkende kleding in Delft

Door Iris Olsthoorn 31 juli 2019

Wie donderdag met een bivakmuts, boerka, nikab of integraalhelm (die vooral veel motorrijders dragen) het gemeentehuis of een ziekenhuis binnenstapt, riskeert een boete. Vanaf dan – 1 augustus 2019 – geldt een landelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding in gemeentegebouwen en -erven.

Je mag je in Delft gewoon kleden zoals je wil, maar op bepaalde plekken moet iemand je kunnen aankijken en herkennen. Denk aan de bus en trein, onderwijs, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen, zoals het gemeentehuis.

Er zijn uitzonderingen

Op deze plekken kan je tot woensdagavond 0.00 uur nog met bivakmuts rondlopen; vanaf donderdag geldt het landelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding in gemeentegebouwen en -erven. Op andere plekken en op straat mag je nog steeds kleding dragen die je gezicht bedekt. Er gelden ook uitzonderingen: je mag je gezicht bedekken als dit nodig is voor werk, voor sport of bij evenementen. In sommige delen van zorginstellingen geldt het verbod ook niet.

Verbod op gezichtsbedekkende kleding

Draag je toch kleding op een plek waar dit verboden is? Dan kan een medewerker vragen om bijvoorbeeld de helm af te doen of de locatie de verlaten. Doe je dit niet? Dan wordt de politie opgetrommeld en riskeer je een boete. Overigens geldt het verbod niet in de Delftse trams, bussen en treinen: de NS, HTM, EBS en Connexxion werken niet mee aan het verbod, omdat ‘het openbaar vervoer in Nederland van iedereen is.’

Nog even alles op een rijtje

Een gewaarschuwd mens telt voor twee: op het kaartje hieronder lees je de vijf belangrijke dingen die je moet weten over het verbod op gezichtsbedekkende kleding. Meer info over de plekken waar het verbod geldt, vind je hier.

verbod op gezichtsbedekkende kleding
Vijf dingen die je moet weten over het verbod op gezichtsbedekkende kleding. Foto: Rijksoverheid

Lees ook:

wijn aanbiedingen delft

In deze wijk mag je vanaf nu geen alcohol meer drinken op straat

In de binnenstad van Delft kan je niet zomaar een flesje wijn opentrekken bij je picknick, of geniet...

Binnenkort rijdt er een nieuwe busmaatschappij en dit betekent het voor jou

Ga je vaak met de bus in Delft? Dan ga je vanaf 25 augustus niet meer met Connexxion mee, maar met d...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.