Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er komt geen grote vuurwerkshow, maar vreugdevuren mogen wel tijdens de jaarwisseling in Delft

Door Iris Olsthoorn 4 juni 2020

Terwijl de meeste Delftenaren zich de afgelopen dagen bezig hielden met het zomerse weer en terrasjes pakken, blikte de gemeenteraad alvast vooruit naar een heel andere tijd van het jaar. Namelijk de jaarwisseling van 2020. Het college geeft aan géén grote vuurwerk- of droneshow in Delft te willen regelen. Vreugdevuren mogen wel, mits er een vergunning wordt aangevraagd. 

Doordat het kabinet knalvuurwerk en vuurpijlen verbiedt, ziet komende oud en nieuw er anders uit. Sommige steden organiseren daarom één grote vuurwerkshow of wisselen het vuurwerk in voor een lichtshow van drones. Het college van burgemeester en wethouders in Delft ziet dat niet zitten, vanwege de kosten maar ook omdat zij denken dat het niet helpt tegen wangedrag tijdens de jaarwisseling.

Waarschijnlijk wel vreugdevuren

De vreugdevuren die al jaren op verschillende plekken in Delft worden georganiseerd, mogen wat betreft het college wel doorgaan. Wel moet er een vergunning aangevraagd worden. Afgelopen jaarwisseling werd dit voor het eerst verplicht. Er waren toen géén georganiseerde vreugdevuren in Delft, omdat geen van de organisatoren een aanvraag deed. Zij gaven toen aan dat er bij de aanvraag van een vergunning te veel regels en kosten kwamen kijken. Volgens de burgemeester is de gemeente dit jaar zeker bereid tot overleg over de vreugdevuren en kunnen de initiatiefnemers hiervoor ook een straatfeest- of stimuleringssubsidie aanvragen als ze hun vergunning hebben gekregen.

Nog niet iedereen is enthousiast

Binnen de gemeenteraad heerst nog enige verdeeldheid over de vreugdevuren. Groep Stoelinga is bijvoorbeeld erg blij dat de vreugdevuren door kunnen gaan, omdat het volgens die fractie al saai genoeg wordt in Delft zonder vuurwerk. Het college moet volgens Groep Stoelinga de initiatiefnemers van de vreugdevuren niet te streng aanpakken en coulant omgaan met het verlenen van vergunningen. CDA, PvdA, Stadsbelangen en Groen Links zijn nog iets minder enthousiast. Volgens de fractie van het CDA zou het college een plan van aanpak moeten maken met aanvullende lokale maatregelen om de problemen in de aanloop naar de jaarwisseling te voorkomen. Het onderwerp wordt daarom binnenkort nog eens behandeld in de raadsvergadering.

Hoe denk jij dat de jaarwisseling er dit jaar uit zou moeten zien? Laat het weten in de comments op Facebook!

Lees ook

De vlag mag uit! Deze Delftse scholieren zijn geslaagd

Hoera! Het wachten op de eindexamenuitslagen zit er op en we kunnen bijna aan de taart. Het was dit ...

GGD Haaglanden heeft een nieuwe corona-testlocatie geopend en zo ziet het eruit

Hoog bezoek op woensdag 3 juni voor de ggd-medewerkers en Rode kruis vrijwilligers van de teststraat...

Jammer: Restaurant Indigo in Schipluiden gaat definitief dicht

Indigo gaat na 10 jaar definitief dicht. De uitbaters van het biologische café en restaurant aan de ...

8 x leuke tips voor een vaderdagcadeau uit Delft

Vaderdag (21 juni) in Delft is dit jaar een tikkie anders. Ondanks dat je je vader misschien niet ku...

7 x deze maatregelen gelden vanaf 1 juni om de binnenstad veilig te houden

Vandaag, 1 juni, is de dag waar we naar uitgekeken hebben: vanaf 12:00 mogen de terrassen weer open ...

 

adv.