Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom je het luchtalarm vandaag niet hoort in Delft

Door Danique Beijer 4 mei 2020

Al een aantal maandagen geleden loeide het luchtalarm voor de laatste keer in Delft om 12.00 uur. Zoals we allemaal wel weten is dat gewoon een test. Niks aan de hand dus. Maar de komende maanden zal het op de eerste maandagen stil blijven. Maar waarom eigenlijk? Wij vertellen het je.

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan, laten normaal gesproken om klokslag 12.00 uur flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeien dan één minuut en 26 seconden. Maar vandaag zweeg het luchtalarm. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

Geen luchtalarm

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. Daarom blijven ze dus vandaag (4 mei) uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met tweede pinksterdag. Dat betekent dat, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli te horen zal zijn.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van nood en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: ANP. Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen.

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Lees meer:

Tijd voor Netflix! Dit is de top 10 series volgens Delftenaren

Veel mensen hebben in deze quarantaineperiode al behoorlijk wat afleveringen van hun lievelingsserie...

5 x deze vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren

Op zoek naar een (bij)baan in de mooiste stad van Nederland? We helpen je op weg en zetten 5 leuke v...

Iets te vieren? Hier in Delft bestel je nu overheerlijke taart

Je verjaardag, trouwjubileum of examenfeestje ziet er momenteel anders uit dan normaal. Máár dat bet...

Lezen maar! 3 x columns geschreven door Delftenaren over de corona-periode

Dat de quarantaineperiode Delftenaren creatief maakt, hebben we al een aantal keer genoemd. Zo hebbe...

Meer over

Nieuws

adv.