Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom je de komende tijd versterkte oproepen van de moskeeën in Delft hoort

Door Iris Olsthoorn 25 april 2020

Op vrijdag 24 april (gisteren dus) is de Ramadan begonnen. Ook als niet-moslim heb je hier wellicht iets van gemerkt in Delft: de Sultan Ahmet Moskee in Buitenhof en de Al-Ansaar Moskee in Voorhof doen vanaf nu elke dag een versterkte oproep tot het middaggebed. Als je een beetje dichtbij woont, is de kans groot dat je deze oproep (harder) hoort.

De ramadan is een belangrijke periode voor moslims. Het is traditie om tijdens de ramadan veel naar de moskee te gaan én veel samen te komen met vrienden en familie. Door de maatregelen rondom corona kan dit helaas niet dit jaar. Daarom is deze periode voor mensen die meedoen aan de ramadan dit jaar best lastig: “De ramandan staat in het teken van barmhartigheid en saamhorigheid”, vertelt Medet van de Turkse Culturele Vereniging. “Daar horen bijvoorbeeld maaltijden bij. Normaal koken we voor iedereen die wil komen, moslims en niet-moslims, en komen we samen om te eten tijdens de iftar. Vanwege het coronavirus is de moskee nu gesloten en kunnen dit soort activiteiten niet plaatsvinden. De gezondheid gaat voor.”

Hart onder de riem

Om iedereen die meedoet aan de ramadan een hart onder de riem te steken, hebben de twee moskeeën gevraagd aan de gemeente of zij tijdens deze periode iedere dag een oproep tot (thuis)middaggebed mogen doen. “Dit doen we als signaal dat mensen niet alleen zijn tijdens de ramadan, ook al voelt het nu anders dan andere jaren”, zegt Medet. Met de gemeente is afgesproken dat dit mag onder bepaalde voorwaarden. Normaal hoor je de azan van de Turkse moskee al af en toe (vaak op vrijdagmiddag), maar nu dus extra vaak én een beetje harder. Tot en met 23 mei mogen beiden moskeeën elke dag een versterkte oproep van twee minuten doen.

Lees ook

Filmpje: zo leeg en rustig zag je Delft nog nooit

Het coronavirus houdt Nederland nog steeds in haar greep. Met vrienden in de zon op het terras zitte...

Mooi: de binnenstad van Delft staat en hangt vol ‘coronakunst’

In Delft zijn er tijdens de coronacrisis veel mensen creatief aan de slag gegaan. Met als resultaat ...
Regenboogbrug

Supergaaf: We hebben vanaf nu een regenboogbrug in Delft!

Hij is hartstikke vrolijk en staat heel gezellig: de regenboogbrug bij het station Delft. Maar de br...

Gespot: dit vrolijke kunstwerk(je) is nieuw op de Markt

Wie de afgelopen dagen over de Markt heeft gelopen of gefietst, heeft het misschien wel gezien. Op h...

Meer over

Nieuws

adv.