Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is dus waarom de Olof Palmestraat zo heet

Door Rosa Smit 11 juni 2020

Misschien heb je gisteren in het nieuws ook gehoord over de eindelijk opgeloste moord op de Zweedse minister Palme in 1986. En misschien dacht je toen ook: die naam komt me bekend voor? Dat klopt. We hebben in Delft een Olof Palmestraat. Hoe komt dat eigenlijk? Was hij dan zo bijzonder voor Delft of was er nog iets anders aan de hand? We doken de geschiedenis voor je in.

Als het gaat om de straatnamen, zijn we bij schrijver René Dings aan het juiste adres. Hij schreef een heel boek over de straatnamen in Nederland en kon ons dan ook gelijk aan een antwoord helpen. En daarmee komen we ook gelijk te weten hoe de IKEA in Delft terecht is gekomen.

”In 1985 had IKEA al het plan om de vestiging in Sliedrecht te sluiten en een nieuwe te openen in Delft”, vertelt René. ”Het plan was toen ook al om er een hotel naast te bouwen. De provincie was het er niet meer eens; die wilde de nieuwe IKEA liever in Rotterdam of eventueel Den Haag. Daar is jarenlang een juridische strijd over gevoerd, maar al die tijd wilde IKEA eigenlijk het liefst naar Delft. Pas in 1990 kregen ze daar officieel toestemming voor.”

Gewaagde keuze

Dan de link naar de Zweedse minister Olof Palme. In 1986 werd hij vermoord. René: ”Het is niet zo vreemd dat de gemeente Delft in de jaren daarna aan hem dacht in de zoektocht naar een straatnaam voor de plek waar de IKEA-vestiging moest komen. Het is natuurlijk een mooie combinatie: de Zweedse premier bij het Zweedse woonwarenhuis.” Drie jaar later, dus nog vóór de IKEA er was, stelde de gemeente de naam vast.

Volgens René is het ergens wel een gewaagde keuze om die straatnaam in 1989 al vast te stellen, want het had dus nog gekund dat er een streep door de plannen was gezet en IKEA toch níet naar Delft kwam. Dan had die straatnaam nu inderdaad niet echt heel logisch geweest. Maar uiteindelijk is in 1992 de IKEA-vestiging gewoon hier in Delft geopend. ”Misschien was het straatnaambesluit wel onderdeel van een lobby om de IKEA naar Delft te krijgen,” speculeert René. Maar daar weet hij verder niets zeker van.

Wel weet hij ons nog een leuk weetje te vertellen: Naast de IKEA en de Olof Palmestraat is jaren later ook het Inbuspad aangelegd. Dat is een verwijzing naar het meest gebruikte en favoriete gereedschap van de IKEA.

Meer over straatnamen

Delftse mysteries: Wat betekent de straatnaam ‘Asvest’?

In Delft kom je een heleboel straatnamen tegen waarvan je wel kan gokken wat ze betekenen of waar ze...

9 x onmogelijke Delftse straatnamen (Deel 2, door jullie!)

Kort geleden maakten we een lijstje met onmogelijke straatnamen in Delft. Want wedden dat bewoners v...
straatnamen

Deze Delftse powervrouwen verdienen een straatnaam (vinden wij)

In Delft worden de komende jaren een he-le-boel nieuwe huizen en straten gebouwd. Die straten hebben...

Delftse mysteries: Waarom zijn er in Delft zoveel straatnamen met ‘Geer’?

Annageer, Geerboogerd, Geerweg, Korte Geer, Lange Geer, Plantagegeer - Er zijn een heleboel straatna...

5 x gekke Delftse straatnamen: dit is wat ze betekenen

Ook al ken je de stad op je duimpje, Delft blijft je verrassen. Zo hebben we bijvoorbeeld een helebo...

Meer over

Nieuws

adv.