Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit betaal je in 2021 aan regionale belastingen in Delft

Door Iris Olsthoorn 23 oktober 2020

Eind januari valt een van de minst leuke enveloppen weer op de mat: de regionale belastingrekening. In Delft zijn de woonlasten voor huurders en huiseigenaren de afgelopen jaren niet mis. Om je alvast voor te bereiden, vertellen we je hoe hoog de rekening van 2021 (ongeveer) wordt.

Normaal valt de brief van de Regionale Belasting Groep (RBG) eind januari op de deurmat als je hoofdhuurder bent of een pand bezit. Hierin staat wat je dat jaar af moet dragen aan gemeentebelastingen en waterschapsbelastingen.

Rioolbelasting en afvalstoffenheffing

De rioolheffing voor Delftenaren blijven gelijk. In 2021 betalen we per huishouden gemiddeld €219,98 aan rioolbelasting. Dat is exact hetzelfde als in 2018, 2019 en 2020.

De afvalstoffenheffing gaat wel omhoog. In 2020 betaalde een gezin €353,66 aan  afvalstoffenheffing en een alleenstaande €225,76. Komend jaar gaat dat bedrag een paar euro omhoog: een huishouden dat uit meer dan één persoon bestaat, betaalt €364,92. Een alleenwoner betaalt €232,76.

OZB daalt een beetje

Wonder boven wonder gaat de OZB komend jaar iets omlaag. In 2020 betaalde een gemiddeld huishouden nog €280,- aan OZB. In 2021 ligt dat gemiddelde op €276,-. 

Het OZB-tarief voor huizen in Delft varieert nog al. Het tarief wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde. Die waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende gegevens, zoals het oppervlakte van de woning, de ligging en de indeling. Ook wordt gekeken naar de verkoopcijfers van vergelijkbare omliggende woningen. Oftewel: voor sommige mensen gaat het dus maar om een paar euro minder, voor mensen met een groter, duurder huis om een paar tientjes.

Wil je meer uitleg over ingewikkelde zaken als OZB, of wil je weten waarom gemeente Delft zoveel vraagt, of waar het geld naartoe gaat? In dit oude artikel leggen we het uitgebreid uit (let op: hier staan dus nog de oude OZB tarieven in!)

Lees ook

Wat!? In Huis van Delft opent een restaurant met ‘sterrenstatus’

Momenteel wordt er pal naast het station druk gebouwd aan Huis van Delft. In dit nieuwe gebouw vinde...

Column van Chantal: ‘Dit is waarom je e-scooters op ogenschijnlijk willekeurige plekken vindt’

Het kan jullie niet ontgaan zijn dat we een nieuw huurfenomeen in de stad hebben, namelijk de huursc...

Heftig: Peter-Paul zoekt de mensen die 112 belden voor zijn onwel geworden moeder

Afgelopen vrijdag (16 oktober) werd er een oudere vrouw onwel op de parkeerplaats van de Rabobank op...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.