Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze tieners lopen nú al op de TU Delft rond en dit is waarom

Aangeboden door TU Delft 22 maart 2019

‘Can you dream? Yes we can!’ Het is een drukte van jewelste op donderdagmiddag in een sportzaal van X (het Sport & Cultuurgebouw) op de TU Delft. Het zijn geen TU-studenten die aan het joelen en basketballen zijn, maar ruim 80 tieners tussen de 12 en 18 jaar. Huh? We vertellen wat ze daar deden én waarom.

De tieners die bij elkaar zijn in de sportzaal, hebben een bijzonder verhaal. Ze maken deel uit van de Internationale Schakel Klas van het Grotius College. “Dit is de eerste opvang voor leerlingen die nog maar net in Nederland zijn en onze taal nog niet of onvoldoende beheersen”, vertelt Glenn Weisz, directeur van de CANIDREAM stichting die deze dag organiseert. “Op het ISK worden ze voorbereid op Nederlandstalig onderwijs. Het niveau is uiteenlopend: de één zat in het land van herkomst op het vwo, de ander kon niet naar school vanwege oorlog en is analfabeet. Terwijl ze worden voorbereid op regulier onderwijs ontdekken ze wat ze willen met een vervolgopleiding.”

dream day tu delft
Foto’s: TU Delft / Frank Auperlé

TU

En dát is precies de reden waarom de tieners donderdagmiddag in de sportzaal staan. “Tijdens de ‘Dream Days’ van CANIDREAM bieden we leerlingen van verschillende scholen de mogelijkheid om te ontdekken waar hun talenten liggen”, legt Glenn uit. “Vandaag leren ze over 21e eeuwse vaardigheden en worden ze ondergedompeld in de wereld van de TU.”

Toren van winegums en satéprikkers

De leerlingen starten de dag met workshop van basketballegende en oud-international Vincent Krieger. Hij laat ze flink rondrennen, gillen en doet toffe trucs. Als ze uitgerend zijn, worden ze ontvangen door vijf studenten van de TU Delft. “Ze mogen een brug of toren gaan bouwen van satéprikkers en winegums”, vertelt Charlotte, één van de studenten. “Je zou denken: dat kan nóóit. Maar je zult ervan staan te kijken wat een sterke constructie je kunt maken met deze simpele dingen.”

Foto’s: TU Delft / Frank Auperlé

14 kilo

En ja hoor: na een korte uitleg verrijzen de meest mooie én hoge torens. Charlotte vertelt: “We geven deze workshop ook altijd tijdens de open dagen van Civiele Techniek. Sommige torens kunnen wel 14 kilo dragen zonder om te vallen, bizar is dat.”

Techniek is geen ver-van-je-bed-show

Terwijl de tieners aan het bouwen zijn (en stiekem heel wat winegums eten), leren ze wat techniek inhoudt. “Dat is precies het doel van deze dag”, vertelt Glenn, die zelf civiele techniek studeerde aan de TU Delft. “Door onze samenwerking met de TU Delft ontdekken ze dat techniek écht niet zo’n ver-van-je-bed-show is. Als vandaag twee jongeren hebben ontdekt dat ze hier misschien wel iets mee willen, dan is ons doel geslaagd.”Meer over TU Delft ontdekken?

adv.