Advertentie wordt geladen…

Deze projecten in Delft zijn nog stééds niet af en dit is waarom

Er gebeurt een heleboel in Delft en met drie keer knipperen ziet de stad en soms ineens anders uit. Maar de oude V&D locatie is nog steeds angstvallig leeg en die fietsbrug over de Schie wil er maar niet komen. Er zijn een aantal projecten in Delft waar we tot Sint-Juttemis kunnen wachten tot er iets gebeurt, lijkt het. Wij hebben even voor je uitgezocht hoe het ermee staat. 

Advertentie wordt geladen…

Advertentie wordt geladen…

De Kruisstraat

Wel een supermarktgeen supermarkt, wel een parkeergarage – of toch niet? De plek waar tot juli 2010 de oude openbare bibliotheek stond aan de Kruisstraat is na negen (!) jaar nog stééds niet opgevuld. Sinds het voorjaar van 2016 waren er plannen voor een Lidl, maar daar waren de bewoners fel op tegen. Er kwam een nieuw plan voor kleinschalige winkels en horeca op de begane grond en appartementen daarboven. Maar ook dat plan werd niet met gejuich ontvangen – want het gebouw was volgens de buurt veel te hoog. De gemeente besloot de grond voorlopig nog niet op te leveren aan de projectontwikkelaar. In antwoord daarop stapte de projectontwikkelaar in februari 2018 naar de rechter. En al die tijd bleef het stuk grond leeg…

Gaat dit project nog door? Waarschijnlijk wel, maar wanneer is nog de vraag. De rechter deed eind maart zijn uitspraak: de gemeente moet de grond bouwrijp opleveren aan de projectontwikkelaar. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt met bulldozers en andere werkvoertuigen. Wat er na al dat gesteggel uiteindelijk komt? Er is op 25 januari een omgevingsvergunning aangevraagd voor een bouwplan met op de begane grond kleinschalige detailhandel en lichte horeca en daarboven woningen. Wanneer de projectontwikkelaar begint met bouwen, is niet bekend. Er is een kleine kans dat het hele gebeuren nog lang gaat duren: de gemeenteraad moet het plan nog goedkeuren en ook de buur kan nog steeds bezwaar maken. Zij gaven al eerder aan het niet eens te zijn met de bouwhoogte van ruim dertien meter. Dit verhaal kan dus een nóg langer staartje krijgen.

Nieuw gebouw op de oude V&D locatie

V&D
Toen er nog (bijna) geen oerwoud stond.

In 2016 sloot V&D zijn deuren in Delft. Daarna zat er nog een tijdje een Hema Outlet in het pand. Vervolgens duurde het nog meer dan een half jaar voordat de boel daadwerkelijk werd gesloopt. Ruim een jaar geleden is het pand van V&D in Delft uiteindelijk tegen de vlakte gegaan. Het plan was dat er meteen een nieuw gebouw zou komen van vier verdiepingen, maar de laatste keer dat wij keken stond er alleen metershoog onkruid (en prachtige bloemen, trouwens). Marco Aartse van ProActief Vastgoed vertelde ons onlangs waarom het nieuwe gebouw er nog steeds niet staat: “Het plan dat er lag, stuitte op kritiek van buurtbewoners. Ze waren het vooral niet eens met de grootte van de balkons en de inrit voor vrachtwagens, waar vrachtwagens achteruit in zouden moeten manoeuvreren. We hebben nu de balkons kleiner gemaakt en de inrit is veiliger geworden.” 

Gaat dit project nog door? Zeker, het is bijna rond. De aangepaste bouwplannen liggen nu ter goedkeuring bij de gemeente en de welstandscommissie. Zodra de vergunning er is en de inzagetermijn voorbij is, kan de bouw starten. Dat betekent trouwens niet dat de bouwvakkers morgen op het Bastiaansplein staan. “Als de vergunning er is, hebben wij ook nog even tijd nodig om de bouw voor te bereiden. Het plan is nu om eind 2019 te starten.” Omdat de bouw ook nog even duurt, betekent dat waarschijnlijk dat er pas ruim vijf jaar na de sluiting van de V&D iets nieuws staat.

Foodpark langs de A4

Beeld: SENS Real Estate / Stebru

We kunnen ons voorstellen dat je niet meer helemaal weet waar dit over gaat. Daarom frissen we even je geheugen op: naast de A4 ligt een enorm terrein waar straks maar liefst vier wegrestaurants openen. Het terrein krijgt een parkachtige setting: veel groen, speeltoestellen voor kinderen, buitenterrassen en genoeg parkeerplaatsen. In 2017 werd bekend dat Gordon een ‘Blushing healthy fastfood drive-thru’ zou openen. Niet veel later werden ook Happy Italy en McDonald’s genoemd.

Het foodpark zou in eerste instantie eind 2017 al opgeleverd worden. Maar de oplevering werd steeds uitgesteld en ondertussen bleef het stil aan de kant van de projectontwikkelaars. Inmiddels is bekend dat Gordon níet meer komt, maar Happy Italy en McDonald’s wel. De Beren wordt genoemd als derde optie.

Gaat dit project nog door? Daar zijn alle aanwijzingen wel naar. Projectontwikkelaars Stebru en SENS real estate lieten onlangs weten dat het park begin 2020 open gaat. Het is de bedoeling dat de bouw van het foodpark deze zomer nog begint.

Gelatinebrug

Hier moet de gelatinebrug ongeveer komen

Deze fietsbrug is inmiddels een beetje berucht in Delft. Meer dan vijf jaar geleden lag er al een compleet voorstel voor de brug over de Schie, ter hoogte van Lijm & Cultuur. De brug moest vooral voor de TU en bewoners van Voorhof en Tanthof een snellere verbinding bieden. Maar in 2014 werden de plannen toch van tafel geveegd, omdat het ontwerp van drie meter veel te hoog zou zijn.  Toch was de brug niet helemaal van de baan. De gemeente besloot dat er wél een fietsersbrug moest komen. Inmiddels is er nog geen spoor van een nieuwe brug te zien.

Gaat dit project nog door? Jazeker! De gemeente heeft grote plannen met de Schieoevers en station Zuid en daar hoort ook een nieuwe Gelatinebrug bij. Onlangs werd bekend dat de zandhandel verplaatst moet worden en dat de Schie verbreed wordt. De werkzaamheden beginnen in 2020, in 2022 moeten we gebruik kunnen maken van de brug.

Bauhaus

In Harnaschpolder komt een nieuwe bouwmarkt: Bauhaus. Binnenkort kunnen ook wij shoppen op de vijftien afdelingen van de tuin- en bouwmarkt, waaronder het ‘badkamerland’ en een grote watersport afdeling. Tenminste, dat is de bedoeling. De Duitse bouwketen zou eigenlijk al moeten staan. Maar omwonenden en een andere bouwmarkt maakten bezwaar. Ze stapten vorig jaar naar de rechtbank en gingen in hoger beroep. De Raad van State besloot woensdag 1 augustus 2018 dat de bezwaren niet zwaar genoeg wogen. “De locatie zal er dan binnen een jaar staan”, zei een  woordvoerder toen tegen het AD.  Maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de bouwmarkt binnenkort open gaat. Een buurtbewoner vertelt ons dat er nog geen bouwactiviteiten zijn gespot op de plek waar Bauhaus moet komen. Vanuit Bauhaus zelf blijft het ook nog even stil.

Gaat dit project nog door? We zouden niet weten waarom niet! Maar zoals met bijna alles, zal ook dit wat langer duren dan dat de bedoeling was.

Weet jij nog meer stilliggende projecten? Laat het ons weten, dan zoeken wij de status voor je uit!

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Huis kopen in Delft: zoveel wordt overboden op woningen”

Huis kopen in Delft: zoveel wordt overboden op woningen

buitenwatersloot delft wonen
Ga naar “Pas op: In Delft wordt onweer met hagel verwacht”

Pas op: In Delft wordt onweer met hagel verwacht

Ga naar “Natuurzwemmers opgepast: er is blauwalg gevonden in de Delftse Hout”

Natuurzwemmers opgepast: er is blauwalg gevonden in de Delftse Hout

In onze gids

Ga naar “John Rabbit”

John Rabbit

 • Markt 33
 • Cocktailbars
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Intratuin Pijnacker”

Intratuin Pijnacker

 • Rijskade 1A
 • Tuincentra
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bauhaus Den Hoorn”

Bauhaus Den Hoorn

 • Sionsdreef 2
 • Bouwmarkten
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “10% korting op een Ray-Ban zonnebril!”

10% korting op een Ray-Ban zonnebril!

 • DIJCK2
 • Geldig t/m 8 juli 2021

Topper

Ga naar “Vaderdag special bij Het Vermeerhuisje”

Vaderdag special bij Het Vermeerhuisje

 • Het Vermeerhuisje
 • Geldig t/m 25 juni 2021
Ga naar “50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek”

50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek

 • Van der Leeuw Optiek
 • Geldig t/m 30 juni 2021

Topper

Ga naar “Flügel van € 26,99 voor € 19,99”

Flügel van € 26,99 voor € 19,99

 • Makro
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “Gratis Pastel de nata bij BELIEVE Food & Wines by Les Copains”

Gratis Pastel de nata bij BELIEVE Food & Wines by Les Copains

 • Believe food and wines by Les Copains
 • Geldig t/m 31 juli 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft”

Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft

 • Royal Delft
 • Vrijwillig

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerk(st)er zaterdag”

Verkoopmedewerk(st)er zaterdag

 • Slagerij Leo van Vliet Delft
 • Parttime
slagerij leo van vliet

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker zonnebrillen”

Verkoopmedewerker zonnebrillen

 • Van der Leeuw Optiek
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Zelfstandig werkend kok bij De Kurk”

Zelfstandig werkend kok bij De Kurk

 • Eet- en Proeflokaal de Kurk
 • Fulltime
Ga naar “Chef kok bij De Kurk”

Chef kok bij De Kurk

 • Eet- en Proeflokaal de Kurk
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

 • 25 september 2021
Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

 • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival
Ga naar “Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft”

Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft

 • 5 augustus 2021
Ga naar “Open tuinendag Delft”

Open tuinendag Delft

 • 19 juni 2021
Ga naar “Expositie bij Kadmium: Verstilling”

Expositie bij Kadmium: Verstilling

 • 11 maart 2021