Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Delftse gebouwen staan binnenkort allemaal in de spotlights

Door Iris Olsthoorn 22 januari 2018

Vorige week stond de Oostpoort een avondje in de verlichting en dat was níet de laatste keer dat je het monument zo gaat zien. Sterker nog, de gemeente gaat nog veel meer monumenten in de spotlights zetten. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

De Oostpoort

oostpoort rood wit blauw
Claudio Duarte

Het verlichten van de monumenten wordt gedaan vanwege de ‘erfgoedlijn Trekvaarten’, een soort onzichtbare lijn langs monumentale gebouwen langs het water. De Oostpoort is daar een stukje van. Afgelopen week kregen we voor één avondje al een voorproefje in rood-wit-blauw, maar vanaf april is de Oostpoort ’s nachts permanent verlicht. Of het licht dan weer gekleurd is, kunnen we op dinsdag 13 februari ontdekken, want dan wordt er een testopstelling geplaatst. 

Het Kruithuis

scoutcentrum delft kruithuis
Foto: Scoutcentrum Delft

Het Kruithuis is een historisch pand uit 1660 en ligt prachtig langs het water, dus ook deze flinke jongen krijgt verlichting. Waarschijnlijk al snel, want het Kruithuis behoort tot een van de eerste fases van het hele project. 

Huybrechtstoren

huybrechtstoren
Foto: Roeivereniging De Delftsche Sport

Tegenwoordig zit er een roeivereniging in dit historische pand, maar vroeger was het gewoon een onderdeel van onze stadsmuur. De Huybrechtstoren wordt waarschijnlijk dit jaar nog met lichtjes versierd. 

Rietveldse Toren

rietveldse toren
Foto: Wikipedia

Vlakbij de Huybrechtstoren komt nóg een oud onderdeel van de stadsmuur in het licht: de Rietveldse Toren. Deze toren aan het eind van het Rietveld is tegenwoordig in gebruik als woonhuis en zal waarschijnlijk dit jaar nog in de spotlights staan.

Psst.. Woon jij in dit huis of ken jij de mensen die hier wonen? Wij komen héél graag een keertje binnenkijken!

Hoofdkantoor DSM

_koninklijke_nederlandse_gist-_en_spiritusfabriek_-gistfabriek-_-mm-minderhoud
Foto: M.M. Minderhoud

Ook het oude gebouw van de Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek krijgt lichtjes. Het gebouw aan de Wateringseweg is wel pas als een van de laatste aan de beurt, dus hierop moeten we nog even wachten. Waarschijnlijk wordt de verlichting pas in 2019 aangelegd.

Kanaalweg 2 en 4

kanaalweg 4 1900
De Kanaalweg 4, rond het jaar 1900

Op de kanaalweg liggen twee gebouwen van de TU die meer dan honderd jaar oud zijn. Jarenlang zaten hier verschillende laboratoria en leslokalen in. Kanaalweg 4 is nu grotendeels in gebruik als kantoor van studentenhuisvesting DUWO. Ook deze twee gebouwen krijgen in de laatste fase van het verlichtingsproject spotlights op zich gericht.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.