Deze Delftenaren protesteerden de afgelopen dagen tegen racisme: ‘Het belangrijkste is dat we erover blijven praten’

Foto: Arnold uit Delft

Duizenden mensen verzamelden zich afgelopen week op de Dam in Amsterdam, op het Malieveld in Den Haag en bij het Erasmuspark in Rotterdam om te protesteren tegen politiegeweld in de Verenigde Staten en Europa. Ook vanuit Delft reisden demonstranten naar deze plekken om te protesteren, waaronder Jim, Arnold, Naomi en Bart. Wij spraken hen over waarom zij het belangrijk vonden om erbij te zijn.

Het protest volgde naar aanleiding van de dood van een zwarte Amerikaan, George Floyd, vorige week in de stad Minneapolis. Hij overleed nadat een agent hem minutenlang met een knie tegen zijn nek op het asfalt drukte. De demonstraties waren een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet in samenwerking met de groep Black Queer & Trans Resistance NL. Zij lieten in een persbericht weten dat “institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen een probleem is dat zich ook in Nederland en de rest van Europa voordoet”.

Daar is Arnold (19) het mee eens. ”Ik ben opgegroeid als enige buitenlander in een witte klas. Op mijn zevende moest ik uitleggen aan mijn medekinderen waarom ze sommige dingen niet mochten doen en hoe dat voelde. Toen was ik zelf nog zo jong.’’ Arnold ging deze week naar Amsterdam en Den Haag. ‘’Het is heel bizar dat er na al die jaren in deze mate voor het eerst naar je wordt geluisterd. Het was erg mooi toen ik aankwam op het Malieveld en zag dat zoveel mensen met verschillende achtergronden, geloofsovertuigingen en seksualiteiten samenkomen en zeggen: Het is genoeg, we zijn één geheel. Wat er nu gebeurt, is voor mij vergelijkbaar met een diepe uitademing. De afgelopen dagen voelen als een schouderklop.’’

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Foto: Naomi Felesita

‘Wie zwijgt, stemt toe’

Jim Jansen ging naar alle drie de protesten. ”Ik ben altijd toeschouwer geweest, maar sinds kort wil ik echt een actieve rol gaan spelen hierin. Uiteindelijk blijf ik een wit iemand, maar ik voel ook ongelofelijk veel ongeloof, woede en frustratie. En daarom zet ik me nu actief in voor de boodschap van wit naar wit: Het is niet langer acceptabel, of eigenlijk nooit geweest om dit toe te staan. Op mijn protestbordje stond: Wie zwijgt, stemt toe.’’

Naomi Felesita (27) is moe van de afgelopen anderhalve week. Naast dat het bijwonen van protesten in Den Haag en Rotterdam indrukwekkend is, grijpt het haar meer aan dan ze had gedacht. ”Ik heb zelf ook een kleur door mijn mix van Antilliaans, Indonesisch en Nederlands. Normaal gesproken ga ik nooit naar demonstraties, maar ik wilde het nu belangrijk maken voor mezelf. Wat ik eruit gehaald heb is een bepaalde erkenning waarvan ik niet wist dat ik die nodig had. Ik had die behoefte heel lang ontkend.” Ook Bart (19) ging maandagavond naar Dam: ”Natuurlijk was het lastig met de drukte. Maar ik zie heel erg het belang dat ik hier als witte man niet over zwijg. Daarbij stond op mijn bordje: Black trans lives matter. Want het gaat er mij om dat we geen enkele groep uitsluiten.”

Wat je kunt doen

Naast aanwezig zijn bij protesten is er volgens de Delftenaren nog veel meer wat je zelf kunt doen. Jim: ”Doneer geld aan stichtingen die hier keihard voor vechten en die support nodig hebben. Teken belangrijke petities die verandering kunnen maken. En informeer jezelf over wat racisme en white privilege inhoudt.”

Naomi voegt daaraan toe: ”Iedereen kan voor zichzelf iets veranderen. Ben je bijvoorbeeld baas van een bedrijf dan kun je jezelf afvragen of je niet te selectief bent tijdens sollicitaties. Misschien is het antwoord duidelijk nee, maar het is goed om dit soort vragen te stellen. En, als er ergens een racistische grap wordt gemaakt, zeg er dan iets over.” Arnold: ”Ik vind het belangrijkste dat we erover blijven praten. Als jij een wit persoon bent en jij wil deze movement bijwonen, laat dan zeker je stem horen. We moeten open staan om elkaar te blijven begrijpen.”

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Foto: Naomi Felesita

Vasthouden

Of er nu echt al iets veranderd is, vind Jim moeilijk te zeggen. ”Ik ervaar dat natuurlijk op een hele andere manier dan iemand die niet wit is. Voor mij is er wel een knop opgegaan van non-racisme naar anti-racisme. Volgens Arnold is er wel al echt een verandering te merken: ”Ik grap nu een beetje met mijn vrienden dat over 40 jaar onze kinderen hierover vragen erover krijgen op hun examen. Toch voel ik zowel onrust als blijdschap. Het is een probleem dat zo diepgeworteld zit, dat verandert niet met een paar demonstraties. Het is belangrijk dat we geduld hebben. Maar omdat het zoveel tijd nodig heeft is elke stap in de goede richting er één.”

Naomi: ”Er is echt wel een deur opengetrapt. Normaal gesproken waren er in dit verhaal veel minder betrokkenen, nu trekt iedereen zijn mond open. Het is heel belangrijk dat we dit vasthouden. Ook Jim zegt: ”Dit gevecht gaat elke dag gevoerd moeten worden. Morgen, volgende maand, zeker ook in december rondom sinterklaas, en daarna weer  over 5 jaar en 10 jaar. Mijn kernprincipe is: er bestaat geen geluk waarin iemand anders ongeluk heeft, en voor dat principe wil ik strijden.”

Ander nieuws uit Delft

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Wil je bij zijn! Popdelft organiseert een feest met deze Delftse artiesten”

Wil je bij zijn! Popdelft organiseert een feest met deze Delftse artiesten

Ga naar “Nomineren maar! Welke Delftenaar verdient een mooi kerstgeschenk?”

Nomineren maar! Welke Delftenaar verdient een mooi kerstgeschenk?

Ga naar “Dit zijn de regels over vuurwerk in Delft”

Dit zijn de regels over vuurwerk in Delft

nieuwjaarsborrel delft

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69”

PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69

 • PLUS
 • Geldig t/m 3 december 2022
Ga naar “Eettafel Romo Ovaal van € 695 voor € 450”

Eettafel Romo Ovaal van € 695 voor € 450

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker magazijn Delfgauw”

Medewerker magazijn Delfgauw

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Office manager”

Office manager

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Huismeester”

Huismeester

 • VPS Nederland
 • Parttime
Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl”

Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl

 • Spellenwinkel.nl
 • T/m 3 dec

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec