Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x deze maatregelen gelden vanaf 1 juni om de binnenstad veilig te houden

Door Rosa Smit 1 juni 2020

Vandaag, 1 juni, is de dag waar we naar uitgekeken hebben: vanaf 12:00 mogen de terrassen weer open en kunnen we weer naar musea, restaurants en de bioscoop. De bezoekersstromen in de stad zullen daardoor wel gaan toenemen, terwijl de adviezen ‘Vermijd drukte’ en ‘Houd anderhalve meter afstand van anderen’ natuurlijk nog steeds gelden. Om deze na te leven zijn er een aantal maatregelen opgesteld voor Delft. Je hebt de attentieborden en de witte voetjes op straat vast al gezien. Dit is hoe de gemeente verder rekening houdt met de drukte en ervoor zorgt dat de stad veilig blijft.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Trottoirs vrijmaken

Op deze foto staat het nog vol fietsen, maar dat zal vanaf deze maandag anders zijn. Op sommige smalle trottoirs zoals bij de Oude Langedijk zijn plantenbakken, reclameborden, straatmeubilair en dus ook parkeerplekken voor fietsen tijdelijk verwijderd. Op die manier kan er meer loopruimte worden gecreëerd. Daarbij geldt op alle andere fietsenstallingen in Delft dat je nu echt nergens meer je fiets buiten een rek of vak mag zetten als ze een loopgebied versperren.

Parkeerplaatsen anders gebruiken

Ook dit beeld zul je vandaag niet meer zien.  Hier op de Koornmarkt en bijvoorbeeld ook bij de Brabantse Turfmarkt zijn een aantal parkeerplekken voor auto’s opgeheven. De fietsen die op andere plekken niet meer mogen parkeren, kunnen nu hiernaartoe.

Voetgangers- en fietsersstromen scheiden

Bij de binnenwatersloot is er eenrichtingsverkeer voor voetgangers ingevoerd. Rechts ga je de stad in, en links de stad uit. Dit zie je bij meerdere smalle straten. Ook als fietser kom je plekken tegen waar je op eenrichtingsverkeer moet letten. Bijvoorbeeld bij het Bagijnhof en de Schoolstraat. Bij de eerste mag je de stad in fietsen en bij de Schoolstraat mag je er weer uit.

Lopen over de rijbaan

Het zou kunnen dat je als voetganger soms over de rijbaan wordt geleid. Daar blijft auto –en fietsverkeer ook gewoon mogelijk, maar is het veiliger om alle ruimte gewoon te gebruiken. Er is natuurlijk goed nagedacht over hoe dit zo veilig mogelijk kan, en dit zul je op wegen met veel autoverkeer niet meemaken.

Omfietsen maar

Er zijn ook nog een aantal straten waar je even helemaal niet mag fietsen. Daar is tijdelijk een gebied exclusief voor voetgangers gemaakt. De smalle Barbarasteeg tegenover het station is hier een voorbeeld van.

Meer zichtbaarheid voor ondernemers

Niet echt een maatregel, maar wel een leuke ontwikkeling: de uitbreiding van de blauwe lopers! Je hebt ze waarschijnlijk al zien liggen bij zaken die wel al geopend mochten zijn, maar tussen gesloten buren slecht zichtbaar waren. Nu de horeca de deuren weer opent en ook theaters en bibliotheken weer geopend mogen zijn, worden ook hier Blauwe Lopers gelegd. Dit is een  initiatief van de Stichting Centrum Management Delft en de Stichting Ondernemersfonds Delft, in samenwerking met gemeente Delft en de Rabobank. ”We hopen met in totaal 1100 Blauwer Lopers zoveel mogelijk ondernemers blij te hebben gemaakt en de bezoekers aan Delft een welkom gevoel te geven”, zegt centrummanager Sandra Kooiman.

Eigen verantwoordelijkheid

Muurschilderingen

”Niet alles is in maatregelen te vangen”, zegt Laurens Kooij, strategisch adviseur Verkeer en Vervoer bij de gemeente Delft.”Sommige steegjes, zoals de Bonte Ossteeg (Markt/Voldersgracht), zijn zo smal dat er eigenlijk geen goede oplossing mogelijk is. Op dat soort plekken spreken we mensen aan op hun eigen verantwoordelijkheid: als je iemand ziet naderen van de andere kant, zul je even moeten wachten. Bewoners, ondernemers en bezoekers zullen elkaar de ruimte moeten geven én gunnen. We hebben de maatregelen zo logisch en duidelijk mogelijk gemaakt. Toch is het waarschijnlijk dat er gaandeweg nog zaken worden veranderd, als we zien dat er knelpunten ontstaan.”

Zo werkt het nu als je naar de spoedeisende hulp moet in Delft

Stel je voor: je krijgt een klein ongelukje en hebt een flinke snee in je vinger of je verstuikt je ...

Coronatest in Delft: hoe werkt het en wanneer krijg je de uitslag?

Er komen woningen voor senioren in het oude VAK-gebouw

 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.