Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Mag je de kreeften uit de grachten vangen?

Door Iris Olsthoorn 18 juli 2020

Dat de Amerikaanse rivierkreeft zich wel thuis voelt in Delft weten we al langer. Nu het zomer is kruipen ze weer gretig in het rond. Vooral waar grachten of sloten in de buurt zijn, kun je er weer over struikelen op straat. Lekker voor in de pan, toch? Nee dus. Ze zelf vangen heeft grote gevolgen.

Laatst zagen we een joekel van een Amerikaanse rivierkreeft op ons aflopen. Ieuw! Die dingen kunnen best groot zijn, en echt schuw zijn ze niet. Delft is van ons, lijken ze te denken. We kunnen zo langzamerhand van een plaag spreken, want ze eten al het voedsel van onze inheemse rivierdieren op en beschadigen de Delftse kades.

Babyboom

Reden genoeg om ze te vangen en ze in de paella te gooien! Toch? Stadsecologe Diny Tubing vertelde ons eerder ook dat de diertjes in principe eetbaar zijn. Toch is het om meerdere redenen een slecht plan. “Als mensen rivierkreeften gaan vangen en mee naar huis nemen, wordt de plaag alleen maar erger,” vertelt Thecla den Hoed, woordvoerder van Hoogheemraadschap Delfland.

“Je vangt met name de grote mannetjes, de vrouwtjes met eitjes en de jongen krijg je slecht te pakken. Dan krijg je een babyboom. En ze vermenigvuldigen zich sowieso al zeer snel, want ze hebben hier geen natuurlijke vijanden.” De Amerikaanse rivierkreeft is hier trouwens terechtgekomen omdat ze ooit populair waren als huisdier. Op een gegeven moment belandden er steeds meer op straat en tja, toen kwamen er baby’s.

Huisdier

Verboden is het niet om ze op te pakken als ze over straat kruipen, en vissen op rivierkreeften mag (mits je een visvergunning hebt), maar Hoogheemraadschap Delfland raadt het dus sterk af. Zij breken zich al jaren het hoofd hoe ze in vredesnaam de steeds harder groeiende populatie kreeften moeten stoppen.

“Een bijna onmogelijke opgave, omdat ze al met zovelen zijn. Ze zitten echt overal”, aldus Thecla. In welke gebieden de meeste rivierkreeften leven kan ze niet zeggen maar: “We zijn druk bezig om te onderzoeken hoe we het aantal rivierkreeften kunnen verminderen in Delfland.”

Lees ook

Brrr: 7 x foto’s van de Amerikaanse rivierkreeft in Delft

Je moet in Delft niet verbaasd zijn als je ineens oog in oog komt te staan met een kreeft, want de A...

Wow! Delftse ‘Freek Vonk’ vist met de hand een kreeft uit de gracht [video]

Ernst Raaphorst werkt als ecoloog voor het Hoogheemraadschap Delfland en komt tijdens zijn werk gere...
Rivierkreeft. Foto: Wikimedia

Delftse mysteries: Kan je de kreeften uit de Delftse grachten eten?

Is kreeft jouw culinaire hoogstandje deze kerst? Dan zou het best eens kunnen dat je het verre neefj...

adv.