Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse Amber hoeft geen eindexamens meer te doen: ‘De stemming is niet feestelijk’

Door Iris Olsthoorn 25 maart 2020

Als je op de middelbare school zit, werk je zo’n beetje de hele bovenbouwperiode toe naar de Centrale Examens. Maar wat als vlak voor die laatste, belangrijkste toetsen blijkt dat je ze helemaal niet hoeft te maken? Dat gebeurt nu álle eindexamenscholieren in Nederland, nadat minister Slob dinsdagmiddag bekend maakte dat alle CE’s geschrapt worden. We spraken met Amber Ackerstaff over deze vreemde situatie.

Amber zit in 6VWO op het Christelijk Lyceum Delft, locatie Molenhuispad. Tot dinsdagochtend was zij, inmiddels thuis vanwege de maatregelen, hard aan het leren voor de examens. “Het begon met een berichtje op de NOS dat ‘volgens bronnen’ de examens werden afgelast. Dat bericht ging toen snel rond in de groepsapps van de klassen. Ik heb daarna de televisie aangezet om de persconferentie te bekijken. Rond 16.00 uur ontvingen we een brief van school dat het inderdaad klopte.”

Schoolexamens

Normaal tellen de centrale examen voor de helft mee voor het eindcijfer. Nu tellen alleen de schoolexamens mee voor het eindcijfer. Hoe dat precies in zijn werk gaat, moet de komende dagen nog bekend worden. Amber is hoogstwaarschijnlijk gewoon dik geslaagd op deze manier: “Ik sta er goed voor. Maar ik heb ook klasgenoten die dachten: bij dit mondeling schoolexamen kan ik een onvoldoende halen, dan haal ik bij het centraal examen het gemiddelde wel weer omhoog.”

Voor Amber en haar klasgenoten lijkt het erop dat ze hun laatste schooldag onbewust al gehad hebben. “Ik heb nu een soort van vakantie”, zegt ze vertwijfeld. “Wij hadden onze laatste schoolexamens al gehad voor de hele coronacrisis, maar er zijn ook scholen die ze nog in moeten halen. Mijn vader is bijvoorbeeld leraar op Stanislascollege locatie Pijnacker, en zij zouden vorige week en deze week de laatste schoolexamens hebben. Er komen bij ons waarschijnlijk nog wel herkansingen van die laatste toetsweek, maar hoe en wanneer weten we nog niet.”

Geen feeststemming

Hoewel het misschien fijn lijkt, niet meer hoeven buffelen achter de schoolboeken, hangt onder veel scholieren nou niet bepaald de vlag uit. “Het is heel gek. Natuurlijk is het fijn dat nu de stress voor de centrale examen wegvalt, maar er heerst geen feestelijke stemming. Het is niet zoals het hoort; normaal doe je met z’n allen examen en ben je er daarna ook met z’n allen vanaf. Nu is alles nog heel onduidelijk. De ene school is wel klaar en de andere nog niet. Iemand zei: we zijn nu geslaagd met een sisser in plaats van met een knal. Dat omschrijft het gevoel wel goed.”

Gelukkig voor Amber heeft het wegvallen van de centrale examens geen invloed op haar vervolgstudie. “Ik heb me ingeschreven voor Geneeskunde en zij kijken naar cijfers van 5VWO. Maar dit is bij sommige klasgenoten wel anders, daar waren die laatste cijfers juist nog heel belangrijk.” Hoe Amber de komende, extreem lange vakantie door gaat brengen weet ze nog niet. “Tot gisteren was ik aan het leren. Nu help ik mijn ouders met klusjes rond het huis en sport ik een beetje… En ik ga denk ik maar een nieuwe hobby zoeken, ofzo!”

Lees ook

Coronavirus in Delft: de stand van zaken en alle nieuwtjes op een rij

Het coronavirus is al een aantal weken het gesprek van de dag. In dit overzichtsartikel houden we pe...

Deze evenementen in Delft gaan niet door vanwege de nieuwe coronamaatregelen

Alle evenementen en samenkomsten in Nederland worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan hon...

Meer over

Corona Nieuws

adv.