Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftenaar krijgt 1,5 miljoen om oceaan schoon te maken

Door Jantine van den Hoven 8 juni 2016

Een Delftenaar die op zijn zachtst gezegd ‘lekker bezig’ is: Boyan Slat (21). Hij heeft namelijk 1,5 miljoen bij elkaar gekregen om plastic uit de Noordzee te vissen.

‘The Ocean Cleanup’, zoals het bedrijf van Slat heet, gaat de technologie testen op de Noordzee. Er komt een drijvend prototype van 100 meter lang op 23 kilometer uit de kust van Scheveningen. Het is belangrijk om uit te proberen of de drijvende slangen het houden onder alle weersomstandigheden. De slangen moeten een kustlijn nabootsen waar al het plastic afval op kan ‘stranden’. Daarna wordt het opgezogen.

Er was 1,5 miljoen euro nodig voor de test. Baggeraar Boskalis draagt een half miljoen euro bij, staatssecretaris Dijksma van milieu doet ook mee voor een half miljoen. De rest komt van een anonieme donateur.

Wat Boyan Slat betreft houdt het niet op bij de Noordzee. In 2020 wil hij de ‘plastic soep’ in de Grote Oceaan tussen Hawaii en Californie schoon gaan maken. De analyses wijzen uit dat hij in tien jaar tijd de plastic soep in de Grote Oceaan zou kunnen halveren.

Boyan Slat in zijn kamer in Delft, een paar jaar geleden. Nu heeft ‘The Ocean Cleanup’ kantoor in De Torenhove aan de Martinus Nijhofflaan.

Boyan Slat Ocean Cleanup
Boyan Slat, uitvinder Ocean Cleanup

adv.