Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delft krijgt er zes nieuwe bruggen bij: zo gaan ze heten

Door Iris Olsthoorn 7 juni 2017

De Spoorzone krijgt stukje bij beetje meer vorm. Al die nieuwe dingen – zoals loopbruggetjes – moeten natuurlijk ook een naam krijgen. De straatnamencommissie van Delft heeft de koppen bij elkaar gestoken voor de zes nieuwste bruggen van Delft. Natuurlijk delen we die met jou!

De bruggen worden allemaal genoemd naar de straat waar ze aan liggen. Zo hebben we straks een Dirklangenbrug, Bruggetje van Overvest, Schoolpoortbrug, Singelbrug, Grotiusbrug en een Spoorhavenbrug. René Dings van de straatnamencommissie vertelt: “De meeste van deze bruggetjes zijn klein en alleen voor voetgangers en fietsers. De Spoorhavenbrug ligt ten noorden van het Bolwerk en is wel een grote brug, daar rijden ook auto’s overheen. Hij is zo genoemd omdat op die plek vroeger de Spoorhaven lag en ook nu nog de Havenstraat aan deze plek grenst.”

‘Brug zonder naam’

Een van de bruggen, de Schoolpoortburg, ligt er al een tijdje. We schreven er eerder over, toen hij nog geen naam had. Uit de reacties van indebuurt-lezers kwamen toen veel creatieve ideeën voor een nieuwe naam, maar Schoolstraatbrug kwam verreweg het vaakst naar voren. Bijna een goede gok, maar de commissie deed het toch net iets anders. “We hebben gekozen voor Schoolpoortburg, omdat precies op deze plek vroeger de Schoolpoort stond“, vertelt René.

Geen bordjes

Alle bruggen in Delft hebben een naam, maar echt bekend zijn de namen niet onder Delftenaren: “Kleine bruggen gaan vaak anoniem voor het leven. Het geven van een naam is meer een formaliteit, ze worden in de volksmond niet vaak gebruikt. Het lijkt mij leuk als ze overal een bordje bij hangen, maar bij de meeste voetgangersbruggen doen ze dat niet.” Enfin, onder het mom van ‘kennis is macht’ toch fijn als jij précies weet waar je loop, toch?

Wil je weten welke dingen bijna af zijn in de Spoorzone? Dan hebben we dit leuke lijstje voor je.

adv.