Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delft krijgt een megatheater voor een musical over Willem van Oranje

Door Iris Olsthoorn 4 oktober 2019

Goed nieuws voor als je één van de bijna drie miljoen Nederlands bent die Soldaat van Oranje gezien heeft: binnenkort kun je nieuwe historische musical bezoeken. Het stuk gaat over Willem van Oranje. Waar kan dat nu beter worden opgevoerd dan in Delft, de stad waar hij woonde en stierf?

We moeten nog even geduld hebben voordat we deze spektakel musical in Delft kunnen zien. Het is de bedoeling dat op 7 maart 2021 de rode loper wordt uitgerold voor de première. Voor die tijd moet er nog wel het een en ander gebeuren: speciaal voor deze musical wordt een nieuw theater gebouwd in Delft Zuid, naast de A13. Er kunnen straks 1300 mensen tegelijk naar de voorstelling Willem kijken.

De musical wordt geproduceerd door theater- en filmproducent Rick Engelkes en creatief ondernemer Pierre Karsten. Rick Engelkes (die je wellicht kent van Kruimeltje en GTST) legt aan het AD uit waarom er een nieuw theater voor gebouwd wordt: “Zo kunnen we echt in functie van deze voorstelling bouwen. Het was de tijd van de Beeldenstorm, van brandstapels – zulke elementen kunnen niet in een regulier theater.’’ De bouw van het tijdelijke theater begint in mei 2020 en wordt gefinancierd door verschillende investeerders.

Hier gaat Willem over 

Hoewel het nog zo’n anderhalf jaar duurt voordat we de voorstelling kunnen zien, gaat de kaartverkoop in maart 2020 al van start. De muzikale theatervoorstelling vertelt het verhaal van Willem van Oranje en neemt ons mee naar zijn tijd, zijn strijd en zijn overwegingen. “Het leven van Willem van Oranje was uiterst theatraal. Hij huwde vier vrouwen, die ieder staan voor een andere periode in zijn leven. De aanslagen op hem, zijn dood, zijn worsteling met het geloof, met macht, met niet alles kunnen zeggen en tegelijkertijd proberen een volk te verbinden. Het moet een voorstelling voor alle Nederlanders worden”, zegt Rick Engelkes. Hoe hij stierf, weten alle Delftenaren inmiddels wel. Maar hoe zijn leven eruit zag, kun je ontdekken in deze voorstelling.

Lees ook

Vanaf december heeft station Delft Zuid een andere naam

Vanaf december dit jaar stap je in de TU-wijk niet meer op de trein op station Delft Zuid, maar op s...
willem van oranje kogelgaten bezienswaardigheden

Delftse mysteries: Waarom zitten de kogelgaten van Willem zo laag?

Je hebt ze als echte Delftenaar natuurlijk al duizenden keren bekeken (en misschien zelfs nog wel je...
  • Wil jij een 'Nieuw in Delft' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Delft.

adv.