Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delft heeft (bijna) geen last van de eikenprocessierups en dit is waarom

Door Iris Olsthoorn 18 juni 2019

Je hebt er waarschijnlijk al een nieuwsbericht of vijf over gelezen in het landelijke nieuws: de terreur die eikenprocessierups heet. Ze vormen web-achtige netten rondom eiken, je krijgt er jeukende uitslag van en voor je viervoeter zijn de beestjes al helemaal gevaarlijk. Maar de eikenprocessierupsenplaag lijkt Delft over te slaan. Hoe zit dat?

We vragen het aan Geert van Poelgeest van KNNV Delfland. Zijn antwoord is helder: “Deze rupsen zitten alleen op eikenbomen. Die komen in Delft en omgeving wel voor, maar niet in grote bosvlakken.” Dat blijkt ook als we in het databestand over bomen van de gemeente kijken. In Delft staan om precies te zijn 776 eiken. Dat lijkt misschien veel, maar het is maar een fractie van de in totaal 35.146 bomen in onze gemeente.

Henny Kuppen van onderzoeks- en adviesbureau Terra Nostra legt aan het AD uit waarom andere gebieden veel last hebben van de rupsen: ‘” In sommige gemeenten, vooral in het oosten van het land, bestaat het bomenbestand uit 80 procent eik. Dan heb je een probleem met de processierups. In gemeentes waar het bomenbestand diverser is, zijn de problemen minder groot.”

Als je ze tóch ziet

Komt de eikenprocessierups dan helemaal niet voor in Delft? Helaas wel. “Wij hebben de rupsen gezien rondom het Melarium”, weet Geert ons te vertellen. Mocht je nu toch een eik vlakbij je huis hebben staan en wil je voorkomen dat je jeuk en uitslag krijgt door de vervelende rups, dan heeft Geert nog wat tips voor je. “Hang nestkasten op voor pimpelmezen of koolmezen; zij eten de rupsen op. Ook helpt het om inheemse bloemen in je tuin te zetten, om zo natuurlijke vijanden (andere insecten) aan te trekken. Wat je ook doet: spuit niet met gif. Dan dood je ook de dieren die de rupsen op kunnen eten. Dat is bij de buxusmot toen ook gebleken.”

Lees ook

Binnenkijken bij het duurzame huis van Bert: ‘Mijn elektrische auto rijdt op energie van het dak’

In 2050 wil Delft energieneutraal zijn. Dit betekent onder meer dat alle huizen van het gas af moete...
bertels groenten en fruit

Rob van Bertels Groente & Fruit: ‘Ik ben geboren tussen de bloemkolen’

De afgelopen tachtig jaar is er aardig wat veranderd in de Schoolstraat, maar één ding is altijd het...

Meer over

Nieuws

adv.