Delftse Deniz verzamelt zo veel mogelijk (oude) winterjassen en schoenen

Door Iris Olsthoorn 6 november 2018

Heb je dit jaar een nieuwe winterjas gekocht? Mooi, want de Delftse Deniz Kirhan kan jouw oude goed gebruiken. Niet om zelf te dragen, maar om op te sturen naar het Griekse Lesbos. Daar zitten zo’n 9000 mensen die dolblij zullen zijn met je jas van vorig winterseizoen.

Je hebt de foto’s en filmpjes vast wel eens gezien: op de eilanden van Griekenland zitten duizenden vluchtelingen te wachten op een nieuw thuis. De omstandigheden zijn bar en boos. Deniz heeft het op Kos met eigen ogen gezien: “Weet je die foto nog, van dat verdronken jongetje voor de kust van Turkije? Dat was in 2015, precies toen ik daar in de buurt op vakantie was met mijn gezin”, vertelt Deniz. “Omdat ik net moeder was geworden van mijn tweeling, greep dat me ontzettend aan. Mijn man en ik hebben toen via Facebook geld ingezameld. Dat nam echt bizarre vormen aan, we konden daar zo’n beetje de hele Decathlon leeg kopen. We zijn met allemaal tenten en slaapzakken naar Kos gegaan. Daar hebben we met mensen in de vluchtelingenkampen kunnen spreken. Vreselijk. Sommigen zitten daar al die tijd al, sinds 2015.”

Griekse winters zijn steenkoud

Die ervaring op Kos zal Deniz nooit vergeten. Dus toen stichting Because We Carry een tijdje geleden een oproep deed voor winterjassen voor vluchtelingen op Lesbos, twijfelde ze geen moment. “Op 10 en 11 november ben ik inzamelpunt in Delft. Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen hun jassen en stevige schoenen in kunnen leveren”, zegt Deniz. “Een week later breng ik het naar Weesp, waar de stichting het vervolgens snel naar Lesbos brengt. De winter komt er al snel aan, en geloof mij: ook in Griekenland kan het héél koud worden.”

Hier kan je je kleding inleveren

Deniz gebruikt het kantoorpand van haar man op Distributieweg 40, Delfgauw als inzamelpunt: “De gang thuis staat namelijk al helemaal vol”, lacht ze. Op zaterdag 10 en zondag 11 november kun je tussen 10.00 en 16.00 uur terecht om je jassen en schoenen voor kinderen en volwassenen en ski-pakjes voor kinderen tot zes jaar te droppen. “En het klinkt misschien gek, maar we  verzamelen alleen schone en frisse kleding”, benadrukt Deniz. “Als je in de put zit, is het zo belangrijk dat je iets krijgt waar je je een waardig mens in kan voelen. Geen vodden, dus.”

Meer over

Doen Nieuws

adv.