Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De woningnood in Delft is het hoogst van NL: zo vind je nog wel een huis

Door Iris Olsthoorn 12 februari 2019

Het zal niet als verrassing komen als we vertellen dat er een enorm tekort aan woningen in Delft is. Maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat de woningnood hier het allerhoogst van heel Nederland (!) is. Op zoek naar een huis? We geven je een paar tips hoe je tóch een mooi stulpje op de kop tikt.

In heel Nederland zijn er zo’n 235.000 huizen tekort op de woningmarkt. Dat is een tekort van 3.4%, concluderen Capital Value en ABF Research in hun nieuwe onderzoek. In Delft is dat cijfer veel hoger: 7.4%. Dat betekent dat er ongeveer 6300 huizen te kort zijn in onze regio. Dat zijn dus 6300 huishoudens die op zoek zijn naar een huisje, maar achter het net vissen. De onderzoekers denken dat het tekort nog hoger op gaat lopen naar 8000 in 2025. Er is vooral een tekort aan senioren- en starterswoningen.

Er is in elk geval één ding dat beslist nodig is om een huis te kunnen kopen in onze stad: veel geld. Jammer, maar echt waar. Een huis in onze stad kost gemiddeld €306.000 (in het vierde kwartaal van 2018). Dat is een flinke klap geld, vooral voor starters en mensen met een middeninkomen. Als potentiële koper met een minder grote beurs kun je alleen slim zijn en daarom helpen wij je op weg met een paar handige tips.

Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Kijk rond in de juiste wijk

Wil jij per se in het centrum wonen? Dan wordt het nog een stúk ingewikkelder om een stulpje te kopen in onze stad. De wijken waar je nog wél een huis kunt bemachtigen tegen een redelijke prijs zijn Voorhof, Buitenhof en Tanthof. “In Voorhof en Buitenhof staan veel appartementen, Tanthof heeft aardig wat eengezinswoningen die nog redelijk betaalbaar zijn”, vertelde Kevin van Silfhout & Hogetoorn Wereldmakelaars ons eerder. 

Zorg dat je als eerste weet wat er te koop staat

Je kunt natuurlijk elke avond het laatste aanbod op Funda bekijken, maar zelfs dán ben je soms te laat. Om in deze tijd nog een huis te kunnen bemachtigen, kun je het beste een aankoopmakelaar inschakelen. En nee: dit is geen reclamepraatje. Een aankoopmakelaar weet simpelweg eerder wat er te koop staat dan jij en kan je daarop wijzen. Dat is soms nét wat je nodig hebt. Hier vind je een overzicht van een aantal makelaars in Delft.

Houd je hoofd koel

Heb je twee linkerhanden maar val je toch als een blok voor een oud huis waar álles nog aan moet gebeuren? Dan is het misschien slim om dit stulpje toch niet te kopen. Ook is het in de huidige woningmarkt verleidelijk om een hoog bod te doen. Dat kan je achteraf een hoop ellende opleveren, dus zorg dat er een derde partij is (zoals die aankoopmakelaar) om je hiervoor te behoeden.

Heb geduld (en hoop)

Mocht je nu nog in een prima huisje zitten, dan kan het zijn dat een beetje geduld je het verste brengt. De gemeente is namelijk van plan de komende jaren een heleboel huizen bij te bouwen. Zo’n 15.000 in de komende tien jaar, om precies te zijn. Het is nog niet bekend in deze prijsklasse de meeste huizen gaan vallen en of er dus iets betaalbaars voor je bij zit. Wel heeft de gemeente gezegd dat er bijvoorbeeld bij de Schieoevers huizen gebouwd worden voor senioren en starters. 

Meer over wonen in Delft

Bizar: dit is het goedkoopste huisje (tot nu toe) in de Spoorzone

De woningmarkt in Delft is superkrap. Sta jij te springen om een nieuw stulpje, en had je alle hoop ...

Zoveel stegen de huizenprijzen het afgelopen jaar in onze stad

De woningprijzen blijven stijgen, hoewel het iets minder hard gaat dan voorheen. Makelaarsvereniging...
Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws Wonen

adv.