De huizen raken op: zo scoor je nog wél een stulpje in Delft

Door Ilse Zoutewelle 12 oktober 2018

Het is kommer en kwel op de Delftse woningmarkt. Nét toen we dachten dat het niet erger kon, werd het toch nog erger. De gemiddelde prijs voor een huis in Delft is wéér met acht procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit cijfers van NVM. Toch zijn er nog genoeg mensen die op zoek zijn naar een nieuw paleisje. Hoe kun je er toch een bemachtigen? We helpen je een eindje op weg.

Er is in elk geval één ding dat beslist nodig is om een huis te kunnen kopen in onze stad: veel geld. Jammer, maar echt waar. Een huis in onze stad kost gemiddeld €269.790,-. Dat is een flinke klap geld, vooral voor starters en mensen met een middeninkomen. Daarom trekt Makelaarsvereniging NVM Haaglanden aan de bel: er moeten nieuwe huizen bij gebouwd worden. ‘We kunnen niet eens de bouwachterstand uit de laatste crisis wegwerken’, schrijft Jan Kokje, voorzitter van NVM Haaglanden, in een verklaring bij de laatste kwartaalcijfers. ‘Als dat nu niet snel wordt aangepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijging.’

Helaas is het aan de (Rijks)overheid om te zorgen dat er nieuwe huizen bijgebouwd worden. Als potentiële koper kun je alleen slim zijn en daarom helpen wij je op weg met een paar handige tips.

Pagina 1 / 3
⟵ swipe swipe ⟶

Kijk rond in de juiste wijk

Wil jij per se in het centrum wonen? Dan wordt het nog een stúk ingewikkelder om een stulpje te kopen in onze stad. De wijken waar je nog wél een huis kunt bemachtigen tegen een redelijke prijs zijn Voorhof, Buitenhof en Tanthof. “In Voorhof en Buitenhof staan veel appartementen, Tanthof heeft aardig wat eengezinswoningen die nog redelijk betaalbaar zijn”, vertelde Kevin van Silfhout & Hogetoorn Wereldmakelaars ons eerder. 

Zorg dat je als eerste weet wat er te koop staat

Je kunt natuurlijk elke avond het laatste aanbod op Funda bekijken, maar zelfs dán ben je soms te laat. Om in deze tijd nog een huis te kunnen bemachtigen, kun je het beste een aankoopmakelaar inschakelen. En nee: dit is geen reclamepraatje. Een aankoopmakelaar weet simpelweg eerder wat er te koop staat dan jij en kan je daarop wijzen. Dat is soms nét wat je nodig hebt. Hier vind je een overzicht van een aantal makelaars in Delft.

Houd je hoofd koel

Heb je twee linkerhanden maar val je toch als een blok voor een oud huis waar álles nog aan moet gebeuren? Dan is het misschien slim om dit stulpje toch niet te kopen. Ook is het in de huidige woningmarkt verleidelijk om een hoog bod te doen. Dat kan je achteraf een hoop ellende opleveren, dus zorg dat er een derde partij is (zoals die aankoopmakelaar) om je hiervoor te behoeden.

Pagina 1 / 3
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws Wonen

adv.