Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dag, eikenprocessierups: bestrijders zijn vanaf nu druk bezig in Delft

Door Iris Olsthoorn 10 juli 2019

We hebben deze eikenprocessierupsen-weken best wel geluk in Delft: hier staan relatief weinig eiken. Toch zijn er op 115 eiken rupsen aangetroffen, zegt Gemeente Delft. Vanaf afgelopen maandag zijn bestrijders druk in de weer om de beestjes van de bomen te verwijderen. 

De jeukbeestjes houden Nederland de afgelopen maand druk bezig.  In Delft zijn ongeveer 2% van álle bomen in onze stad eiken. In andere gemeentes in Nederland bestaat het bomenbestand soms wel voor 80 % uit eiken. Maar dat weerhoudt de eikenprocessierups er niet van om onze bomen te ‘besmetten’!

Hier worden ze als eerst aangepakt

De gemeente heeft inmiddels een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd op de eikenprocessierups uit de bomen te krijgen. Eerder kon niet, omdat de bestrijders het gewoonweg te druk hadden. Ze pakken eerst de meest ‘acute’ plekken aan, zoals bij scholen, speelplekken of vlak naast fiets- of voetpaden. Zie je een boom met een lintje eromheen? Dan kan je ervan uit gaan dat de boom zeer binnenkort aangepakt wordt. De bomen waar de processierups in zit, worden komend jaar extra in de gaten gehouden en behandeld met een preventief, biologisch bestrijdingsmiddel.

Rupsen aangeven

Zie je een eik met rupsen zonder lintje? Dan kan het zijn dat de gemeente daarvan nog geen melding heeft ontvangen. Je kunt besmette bomen melden via telefoonnummer 14015, WhatsApp 06 52 73 94 76, via de gemeentelijke Facebookpagina, het Twitteraccount van de gemeente, of via de Buiten Beter-app.

Lees ook

Op deze plekken in Delft zijn eikenprocessierupsen gespot

Heel Nederland is in de ban van de eikenprocessierups. In Delft hebben we er gelukkig niet extreem v...

Meer over

Nieuws

adv.