Nieuwe plannen van de gemeenteraad: dit betekent het voor Delft (en voor jou!)

coalitie delft gemeenteraad wethouders
De fractievoorzitters en kandidaat-wethouders.

Het is alweer eventjes geleden dat we naar de stembus gingen, maar het is eindelijk zo ver: Delft heeft een nieuw coalitieakkoord. GroenLinks, PvdA, STIP, D66 en VVD gaan samen de dienst uitmaken in de gemeenteraad. Samen hebben ze een heleboel plannen opgesteld voor de komende vier jaar. We zetten er een aantal voor je op een rijtje. 

In het coalitieakkoord staat wat er volgens de partijen moet gebeuren met Delft tussen 2018 en 2022. Ze noemen het ‘een akkoord op hoofdlijnen’. Dat houdt in dat de precieze uitwerking van veel plannen nog niet besproken is. Toch zijn er al een heleboel interessante ontwikkelingen uit te halen!

De woonlasten gaan niet omhoog

Laten we meteen maar met een positief nieuwtje beginnen: als het aan de nieuwe coalitie ligt, gaan de woonlasten de komende vier jaar niet omhoog. Met totale woonlasten van gemiddeld €843,- per jaar staat Delft op nummer één van allerduurste gemeentes. De coalitie wil dat Delftenaren niet in de problemen komen door dit hoge bedrag. Dus gaan ze ervoor zorgen ‘dat de kosten van het woonlastenmandje niet stijgen’, zoals te lezen is in het coalitieakkoord. Nu willen we natuurlijk het allerliefst dat de OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing omlaag gaan, maar hé: omhoog gaan ze in ieder geval niet.

Er is misschien wél een manier om minder te betalen: de gemeente gaat onderzoeken of de belasting ‘vergroend’ kan worden, ofwel – dat je korting krijgt als je duurzaam bezig bent. 

Groen en duurzaam zijn de toverwoorden

Ondanks de verschillen in partijen, zijn alle fracties het in ieder geval met elkaar eens op het punt van duurzaamheid. Delft moet groener. Wat dat precies betekent voor ons? We moeten ooit (over een paar decennia) allemaal van het aardgas af. In sommige wijken is het niet zo moeilijk om alle huizen bijvoorbeeld op het warmtenet aan te sluiten, maar in de historische binnenstad is dat wel anders. In 2021 wil de coalitie een planning klaar hebben met welke wijken in Delft het eerst aangepakt worden. Ook gaan ze kijken hoeveel van de kosten terecht komen bij de gemeente, en wat we zelf moeten betalen voor de energietransitie.

De Gelatinebrug komt er echt en we moeten meer fietsen

De gemeente wil ons uitdagen om meer te fietsen (want ook dat is duurzaam en groen!). Dat doen ze onder meer door het hebben of gebruiken van een auto minder aantrekkelijk te maken: het autoluwe gebied in de binnenstad wordt uitgebreid,  delen of huren van een auto wordt gestimuleerd, er komen géén extra parkeerplekken bij en de parkeergarages moeten optimaal benut worden.

Daar tegenover staat dat de coalitie fietsen makkelijker en aantrekkelijker wil maken: de Gelatinebrug over de Schie komt er echt (!), er worden meer veilige en snelle routes aangelegd en meer stallingsplekken voor je fiets gemaakt. 

De nieuwe manier van afval inzamelen wordt uitgebreid

De coalitie wil toe naar een systeem waarin je méér betaalt als je veel huisvuil produceert. Ze zien afval als herbruikbare grondstof en willen daarom dat we zo veel mogelijk scheiden. In een aantal wijken is de nieuwe manier van inzamelen al van start gegaan. Over twee jaar is het de bedoeling dat 75 procent van al het Delftse afval gescheiden wordt, dus er is nog een heleboel werk aan de winkel. De gemeente gaat per wijk kijken wanneer en op welke manier er over wordt gegaan op het Nieuwe Inzamelen. Zet je verschillende vuilnisbakken dus alvast maar klaar! 

Meer woningen in het (middel)dure segment

Delft is al een tijdje bezig om 15.000 woningen toe te voegen aan de stad, kijk maar eens naar de Spoorzone, Reinier de Graafweg, Schieoevers, Schoemakerplantage en ga zo maar door… De nieuwe coalitie gaat daar ook mee door. Zij willen vooral graag meer huur- en koopwoningen in het (middel)dure segment. Ze willen daarmee ‘doorstroming uit de sociale huurvoorraad stimuleren, medewerkers van Delftse bedrijven huisvesting bieden, studenten na hun studie vast houden en promovendi binden’.

Ook voor de studenten wordt er bijgebouwd: er komen 2000 nieuwe studentenwoningen bij. 

Meer budget voor cultuur en sport!

Van dit zinnetje in het coalitieakkoord worden wij best wel blij: ‘Wij zetten ons in om het uitgaansaanbod in Delft uit te breiden voor alle doelgroepen, bijvoorbeeld met een poppodium.’ De coalitie wil het cultuurbudget uitbreiden op Delft aantrekkelijker te maken en dat is een fijn vooruitzicht!

Ook gaat er de komende jaren weer meer geld naar sport. De gemeente wil zowel topsport als breedtesport een steuntje in de rug geven én wil meer evenementen als de Golden Tenloop en Swim to Fight Cancer in Delft. (Wij hebben nog wel wat leuke ideetjes!) Verder gaan ze sportvoorzieningen (dus, verenigingen maar ook gymzalen) ‘versterken’ en gaat er iets gebeuren met de zwembaden in Delft. Maar wat precies blijft vooralsnog even een raadsel. 

Toerisme blijft belangrijk

Word jij wel eens een beetje gek van de drukte door toeristen in de binnenstad? Dan kan je maar beter leren tot tien te tellen, want de nieuwe coalitie blijft inzetten op toerisme in Delft. Toeristen zijn namelijk supergoed voor de Delftse economie. Ze willen dat ‘bezoekers langer blijven dan een dagje en terug komen’. Daarom richten ze zich op méér leuke uitstapjes en activiteiten voor toeristen, meer marketing van Delft en meer werkgelegenheid in de toeristische sector. Dus beklim nog maar snel een keertje die toren van de Nieuwe Kerk, voordat de rijen tot aan het stadhuis staan.

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Krijgt Delft een witte kerst? Dit is de weersverwachting van december”

Krijgt Delft een witte kerst? Dit is de weersverwachting van december

hans dunlop
Ga naar “Nomineren maar! Welke Delftenaar verdient een mooi kerstgeschenk?”

Nomineren maar! Welke Delftenaar verdient een mooi kerstgeschenk?

Ga naar “Het Prinsenhof wordt verbouwd: dit zijn de toekomstige plannen”

Het Prinsenhof wordt verbouwd: dit zijn de toekomstige plannen

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69”

PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69

 • PLUS
 • Geldig t/m 3 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker magazijn Delfgauw”

Medewerker magazijn Delfgauw

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Office manager”

Office manager

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Assistent collectie onderzoek”

Assistent collectie onderzoek

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl”

Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl

 • Spellenwinkel.nl
 • T/m 3 dec

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec