Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ciccionina en andere Kromstraat-cafés moeten misschien dicht

Door Iris Olsthoorn 13 december 2016

Club Ciccionina vreest voor haar toekomst: de gemeente wil het pand dat zij huren, plus vier andere panden in één pakket verkopen. De nieuwe eigenaar kan met de panden doen wat hij wil. Nu zijn verschillende ondernemers uit de Kromstraat bang dat zij gedwongen moeten sluiten. 

Ciccionina zette vanmiddag een petitie online die binnen anderhalf uur maar liefst 100 keer ondertekend is. Zij hopen hiermee de gemeente op een andere gedachten te brengen. Aanstaande donderdag gaan zij tijdens een speciale commissievergadering nogmaals om tafel met de gemeente.

Transformatie van de Kromstraat

kromstraat
De Kromstraat

In 2006 werden de panden in één keer opgekocht van een vastgoedmagnaat, om de verloedering van de Kromstraat tegen te gaan. De gemeente en Vestia verenigden zich daarvoor onder de noemer VOM – Vastgoed Ontwikkelingsmaatschappij. Het doel was om de panden te verhuren aan ondernemers met goede bedoelingen en van de Kromstraat weer een leuke uitgaansstraat te maken. Door de inzet van deze ondernemers en de bewoners is dat gelukt.

De gemeente was sowieso al van plan de panden na vijf jaar weer te verkopen, als de sfeer in de Kromstraat weer goed was. Vanwege de slechte huizenmarkt verlengde de gemeente deze periode, maar nu zijn zij klaar voor verkoop.

De toekomst is onzeker

De ondernemers voelen zich door dit plan van de gemeente nu machteloos: door de panden in één pakket te verkopen, zijn zij financieel niet opgewassen tegenover grote vastgoedpartijen. Voor Ciccionina betekent dat dat zij na het aflopen van het huurcontract in augustus 2018 misschien wel weg moeten.

kromstraat-ciccionina
Nina Voets van Club Ciccionina

“Ik vind het is vooral gek dat wij al sinds 2012 in gesprek waren met de gemeente om het pand over te kopen”, vertelt Nina Voets, eigenaar van Ciccionina. “Ik zat eigenlijk gewoon te wachten op een nieuw verkoopbedrag, maar toen werd er ineens duidelijk dat deze grote verkoopprocedure werd gestart.”

 

Gemeente verkoopt niet zo maar

Culturele poppodia worden de laatste jaren in Delft met uitsterven bedreigd: eerder moesten de Triangle en Speakers al sluiten. “Het gaat helemaal niet goed met het aanbod van de culturele muziekpodia in Delft, daarom is het juist belangrijk dat Ciccionina niet aan zo’n onnodig groot risico wordt blootgesteld. We weten helemaal niet wat de nieuwe eigenaar met de panden van plan is,” zegt Nina.

Het gemeentebestuur geeft aan dat zij rekening houden met deze situatie: in een brief aan de gemeenteraad wordt aangegeven dat het belangrijk is dat de Kromstraat zijn positieve imago behoudt. Ze zullen dus alleen verkopen aan een partij die zich daar ook voor in zal zetten.

Wordt vervolgd! Wij hopen in ieder geval dat we in de toekomst lekker kunnen blijven dansen in de Kromstraat.

Lees ook: 8 vragen (en antwoorden) over de Kromstraat-situatie voor meer over de gebeurtenissen in deze uitgaansstraat.

adv.