Bouw Kruisstraat 71 is van start: de eerste werklui zijn gespot

Door Iris Olsthoorn 29 maart 2019

De oplettende buurtbewoner heeft het vast al in de gaten: na zo’n negen jaar leegstand is er beweging op Kruisstraat 71. Op de kale vlakte waar ooit de bibliotheek stond, zijn de eerste grote machines en bouwvakkers gespot. We zochten uit wat er nu precies gaat gebeuren.

Na een hele reeks rechtszaken, protesten en petities, besloot de rechter eind vorig jaar dat de gemeente  het terrein bouwrijp en met vergunning aan projectontwikkelaar Kruisstraat Delft BV moet geven. Dat is dan ook precies wat er nu gebeurt, laat de gemeente ons weten. “Momenteel zijn we bezig met het verwijderen van de laatste restanten van het voormalige bibliotheekgebouw”, vertelt gemeentewoordvoerder Jan. “De restanten, vloeren en fundering worden gesloopt en verwijderd, waarna het perceel bouwrijp beschikbaar komt voor de nieuwe eigenaar.”

Wat wordt er nu eigenlijk gebouwd?

Maar wat gaat er daarna nou gebouwd worden? Degene die het nieuws rondom deze plek een beetje gevolgd heeft, weet dat er drie verschillende plannen gepresenteerd zijn. We snappen het helemaal als jij even niet meer weet welke van die drie plannen er nou gebouwd wordt, want echt simpel is deze zaak niet.

Plan 1, 2 of 3?

Korte samenvatting: in plan één stond dat er een Lidl zou komen. Daar stak de buurt een stokje voor. Vervolgens werden er andere plannen gepresenteerd. Daarin zou er kleinschalige detailhandel en horeca, een parkeerplaats op het achtererf en bovenwoningen komen.

Toch waren bewoners en de gemeente nog niet tevreden. De gemeente besloot de grond voorlopig nog niet op te leveren aan de projectontwikkelaar. In antwoord daarop stapte de projectontwikkelaar in februari 2018 naar de rechter. En om het allemaal nog wat moeilijker te maken: ondertussen kwam er weer een nieuw plan op tafel, waarin stond dat er op deze plek ‘grootschalige detailhandel’ (maar geen supermarkt) en bovenwoningen komen. De rechter heeft zich over bouwplan één en twee gebogen.

Dit wordt het in ieder geval niet

In de uitspraak van de rechter staat dat het oorspronkelijke idee om een grote supermarkt te bouwen, in ieder geval niet door mag gaan. Plan nummer twee, met kleine detailhandel en bovenwoningen, mag de projectontwikkelaar wél doorvoeren.

De rechter heeft géén uitspraak gedaan over plan drie. De projectontwikkelaar mocht dus zelf kiezen of hij een vergunningaanvraag deed voor plan twee, of plan drie. Inmiddels heeft Kruisstraat Delft BV zijn tekeningen ingeleverd bij de gemeente. “Er is op 25 januari een omgevingsvergunning aangevraagd voor de realisatie van een bouwplan met op de begane grond kleinschalige detailhandel en lichte horeca en daarboven woningen”, weet de gemeente ons te vertellen. Klink een beetje als plan twee, dus. De aanvraag is nog in behandeling, dus hoe het er écht uit gaat zien, blijft helaas nog even afwachten.

Dit schreven we eerder over de Kruisstraat

kruisstraat

Er zijn (weer) nieuwe plannen voor de Kruisstraat: dit zijn ze

Wel een supermarkt, geen supermarkt, wel een parkeergarage - of toch niet? Er zijn de afgelopen tijd...
Supermonster Lidl Kruisstraat Delft

Geen supermarkt’monster’, maar horeca en winkels in de Kruisstraat

Er wordt al maanden gesteggeld over de Lidl-plannen in de Kruisstraat. De projectontwikkelaar kreeg ...
Supermonster Lidl Kruisstraat Delft

Plannen voor de Lidl Kruisstraat zijn – voor eventjes – gestrand

De omstreden plannen voor een Lidl supermarkt in de Kruisstraat zijn opnieuw - voor eventjes - gestr...
Supermonster Lidl Kruisstraat Delft

Poging tot beter plan voor Lidl in Kruisstraat

Het stadsbestuur en de gemeente gaan nog een keer overleggen met de ontwikkelaar van het plan voor d...

Meer over

Nieuws

adv.