Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het (nu nog) lege legermuseum

Door Iris Olsthoorn 5 januari 2017

Ben jij als kind ook ontelbare keren in het Legermuseum geweest? Dan weet je vast nog wel hoe het gebouw als museum uit zag. Het museum is al een tijdje opgedoekt en het pand staat vrijwel leeg, maar daar gaat snel verandering in komen met Villa Arsenaal. We namen een kijkje.

Grote leegtes

Als je door het gebouw loopt, valt het vooral op hoe immens groot het eigenlijk is. Het heeft hoge plafonds, dikke muren en grote ramen. Dat komt goed uit voor de tijdelijke ‘bewoners’ die er in maart vijf dagen in gaan: Villa Arsenaal. Voor deze theatrale en culinaire belevingsshow is de grote en de sfeer van het gebouw ideaal.

legermuseum
Deze grote lege zaal stond eerder vol met legertanks

Antoinette Wijffels is een van de organisatoren en vertelt: “Bij de eerste halte van deze theatrale beleving maken we gebruik van die grote leegtes, onder andere om het ontstaan van de stad Delft te symboliseren. Met licht en geluid creëren we een sfeer die dat prille begin moet benadrukken.”

Villa Arsenaal

Villa Arsenaal is een initiatief van verschillende Delftse ondernemers. “Het is makkelijk om in deze tijd overal over te zeuren, maar nu wordt het tijd om elkaar te eren. Dat gaat hier gebeuren door heel veel Delftse bedrijvigheid te laten zien”, vertelt Antoinette. Het wordt een reis door de tijd van het jaar 1000 tot het jaar 2050, waarin ondernemende Delftenaren uit het verleden, heden en de toekomst een podium krijgen. Villa Arsenaal wordt een mix van caberet, dans en storytelling, ondersteunt door licht, geluid en culinaire lekkernijen van Ed Hoogendijk.

Wat de beleving van Villa Arsenaal voor bezoekers extra speciaal maakt, is dat je in ruimtes komt die in het Legermuseum niet zomaar begaanbaar waren. Zo loopt de route over een trap uit het bouwjaar 1602 en over zolder, waar normaal niemand kwam.

legermuseum
Deze binnenplaats was bij het legermuseum afgesloten voor publiek

De toekomst

Villa Arsenaal duurt maar vijf dagen. Iedereen is natuurlijk razend benieuwd wat er daarna met het oude legermuseum gaat gebeuren. Eerder vertelde eigenaar Cepezed BV. dat er een hotel, restaurant en winkels in komen. Waarschijnlijk begint de verbouwing hiervoor pas eind 2017. Menno Rubbens van Cepezed: “Villa Arsenaal zou ons met zijn blik op de toekomst best eens mooie nieuwe ideeën kunnen brengen.”

[mc4wp_form id=”22727″]
  • Wil jij een 'Nieuw in Delft' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Delft.

adv.