Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij dit nieuwe ‘poeplab’ in Delft onderzoeken ze superinteressante zaken

Door Iris Olsthoorn 20 november 2018

Internationaal waterinstituut IHE Delft opende dinsdag een nieuw laboratorium voor onderzoek naar poep. Wetenschappers en studenten leggen zich toe op verwerking en hergebruik van menselijke uitwerpselen. AD Delft ging er op bezoek. 

De apparatuur glimt nog. In een glazen bak laat een soort staafmixer lichtgekleurde urine met de klok meedraaien. Claire Furlong, docent en wetenschapper bij IHE Delft, vertelt dat de andere apparaten alleen nog zijn getest met chocoladeyoghurt. De eerste lading met menselijke uitwerpselen komt op de openingsdag binnen.

Poep verzamelen is een flinke klus

Het verkrijgen van voldoende poep was nog een hele klus, vertelt professor Damir Brdjanovic, leider van het onderzoeksproject. “Vrijwel alle gebouwen in Nederland zijn aangesloten op het riool. Poep is daardoor moeilijk te verkrijgen. We krijgen de uitwerpselen nu van festivalterreinen, campingsites en marineschepen.”

Je kunt héél veel maken met menselijke uitwerpselen

Het is verrassend wat je nog allemaal kan doen met poep en urine. Brdjanovic loopt naar een printerachtig apparaat en vertelt dat 200 gram poep net zoveel energie bevat als 200 gram kolen. “Wij onderzoeken hoe we van poep brandstof kunnen maken.”

Berend Lolkema, de enige Nederlandse student van het onderzoeksteam, wijst naar de bak met pruttelende urine. “In menselijke uitwerpselen zitten verschillende mineralen, zoals fosfor. Wij kijken hoe je poep en urine kunt omzetten in mest, waarmee je de grond vruchtbaar kunt maken.” Dat kan in de vorm van korrels of as, vult Brdjanovic hem aan. “De as kun je ook weer gebruiken voor het produceren van bouwmateriaal en asfalt waarmee je wegen aanlegt.”

Uitkomst voor landen met drinkwatertekort

Brdjanovic legt uit dat je uit poep ook drinkwater kunt halen. Hij laat foto’s zien van zes grote flessen. De eerste fles zit volgestouwd met drabbige poep. De laatste fles bevat kristalhelder water. ,,We hebben het verkregen door de poep op verschillende manieren te bewerken. Het water is prima te drinken.” De professor knikt er tevreden bij. ,,Water uit poep, dat biedt landen met een groot watertekort veel mogelijkheden.”

Dit is een fragment uit een artikel van AD Delft. Meer lezen? Klik dan hier.

adv.